torsjö live vers2

Två olika regelböcker är bara förvirrande

Två olika regelböcker är bara förvirrande

Gert JacobssonRondellkörning är något som ofta upprör svenska bilförare. Alla har sin egen teori om hur man ska köra, och alla andra gör fel.

Får jag förresten säga rondellkörning? För rondell är ju egentligen den där lilla plätten mitt i, just det: cirkulationsplatsen. Men uppriktigt sagt. Vem säger cirkulationsplatskörning? Så för enkelhetens skull, låt mig kalla det för rondell. Det känns liksom enklare på något sätt. Och faktum är att det är ett ganska vedertaget begrepp. Rondell. Och då menas alltså inte det som är den lilla plätten i mitten som vi kör runt. Då menar jag det som egentligen heter cirkulationsplats. Låter det krångligt? I så fall är jag inte ensam om att krångla till det. För faktum är att när cirkulationsplatserna i Hässleholm skulle döpas så blev det inte till Ljungdala-cirkulationsplatsen eller Sjörröds-cirkulationsplatsen. Bara för att ta ett par exempel. Nej det blev Ljungdala-rondellen, Sjörröds-rondellen och så vidare.

Då känns det som vi är ganska eniga om att i fortsättningen kalla cirkulationsplatserna för rondeller. Så kan vi undvika missförstånd på i alla fall den punkten. För gott om missförstånd är det gott om när det gäller beteendet i rondeller.

Inte blir det heller enklare av att flertalet rondeller tidigare varit fyrvägskorsningar. Ibland till och med ljusreglerade. Som alla vet blinkar man till vänster om man ska svänga vänster i en korsning, till höger om man ska svänga höger medan man ger fasen i att blinka om man ska rakt fram. Enda problemet där är att vissa bilmodeller inte tycks vara utrustade med blinkers…

Men när Trafikverket, eller rättare sagt dåvarande Vägverket, uppfann (nåja…) rondellerna så tyckte man också att man måste ha en annan tingens ordning. Så korsningsreglerna försvann och den lilla vägstumpen som gick runt blev en alldeles egen väg. Huvudregeln är då att du som kommer från angränsande vägar måste lämna företräde för dem som befinner sig på den här lilla vägstumpen. Så långt inga konstigheter. Hoppas jag.

Vad gäller då när du väl befinner dig på den nya vägen, inne i rondellen? Ja, oavsett om du ska till höger, vänster eller rakt fram från det håll du kom ifrån när du körde in i rondellen så kan du bara svänga åt ett håll för att komma ut, höger. Försöker du svänga vänster, ja då hamnar du mitt i grönskan – i bästa fall, det händer att mittcirkeln är belamrad med stenbumlingar också.

Så då frågar jag mig, varför blinka vänster när du ändå inte kan svänga åt vänster? Jo jag vet, man ska inte bli irriterad när man kör bil. Men hur kul är det när du är på väg in i en rondell och upptäcker en bil inne i rondellen som blinkar vänster, du stannar för du tror så klart att den ska korsa din infart men precis när du har stannat slår blinkersen om till att blinka höger och bilen försvinner ut från rondellen?

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det är naturligtvis aldrig fel att vara tydlig i trafiken, men faktum kvarstår. Det finns ingen regel som säger att man ska blinka vänster i en rondell. Däremot ska man alltid blinka höger i god tid innan man lämnar rondellen.

Jag kan nog, med gott samvete, säga att jag aldrig haft nytta av en bilist som blinkar vänster i rondellen. Med väldigt få undantag är rondellerna så pass stora att jag lätt hinner in i rondellen om jag ser en bil som ännu inte hunnit fram till avfarten före mig. Följer bilisten dessutom de regler som gäller vet jag att han ska åt mitt håll om han inte blinkar. Annars blinkar han höger.

Jag må betraktas som konservativ i det här fallet, men varför krångla till det? Det finns klara och tydliga regler som skulle fungera alldeles utmärkt om bara alla följde dem. Blinka när du byter körfält och/eller när du kör ut från rondellen. Svårare än så behöver det inte vara. Tyvärr lär landets bilskolor ut en annan sak, men att ha två olika regelböcker bara förvirrar.

Förresten kan ni sluta klaga på svenska bilisters rondellkörning. Min erfarenhet från till exempel Spanien säger mig att där tycks inte finnas några regler alls. Där råder djungelns lag i cirkulationsplatserna, förlåt rondellerna…

Gert Jacobsson

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se