torsjö live vers2

Vandringsfestivalen vid Hovdala växer

Vandringsfestivalen vid Hovdala växer

Årets vandringsfestival på Hovdalaområdet är igång. Daniel Berglund från Tyringe scoutkår leder med snabba steg sin grupp av vandrare från Hovdala, uppför backarna till Hammarmölle damm. Vandrarna blir snabbt varma i kläderna.

– Det här är väl ingenting, säger Anders Frick, från Vinslöv, som jämför med en tidigare vandring i Lapplandsfjällen. Men det är roligt och jag njuter av det! Fast det är en helt annan natur och inte samma panorama som i fjällen.

Glada och förväntansfulla vandrare samlas vid Hovdala inför årets vandringsfestival.
Glada och förväntansfulla vandrare samlas vid Hovdala inför årets vandringsfestival.

Vandringen längs Höjdarnas höjdarled går via Broslätt, den gamla hantverksbyn nära Hovdala. Daniel Berglund berättar om byn, och om andra sevärdheter som passeras längs vägen. Nedanför Hammarmölledamm ligger det gamla vattenkraftverket som byggdes redan 1916 för att förse Hovdala med ström. Vandringen går inledningsvis genom vacker och orörd bokskog. Höjdarnas höjdarled är totalt 23 km lång, men det finns 15 leder till, av varierande längd med skiftande tempo att välja på.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Längst bak i ledet finns den biträdande vandringsledaren Mattias Nilsson, även han är scout från Tyringe. På frågan om det är hans uppgift är att se till att ingen kommer på efterkälken svarar han med glimten i ögat:

– Ja, det brukar ändå vara jag som hamnar sist, så det här är en uppgift som passar mig.

Daniel Berglund från Tyringe scoutkår låter sina vandrare få en välbehövlig paus vid Hammarmölle damm.
Daniel Berglund från Tyringe scoutkår låter sina vandrare få en välbehövlig paus vid Hammarmölle damm.

Bjarne Örling, som är projektledare för Vandringsfestivalen berättar att 350 vandrare anmält sig till årets vandringsfestival. Det är en ökning med 130 sedan i fjol. Ett 50-tal funktionärer har kallats in för att ro arrangemanget i hamn. En del gäster är långväga, till dem hör Klaus Falsing som representerar Dansk vandrelaug i Köpenhamn.

Även Caroline Alesmark och Kenneth Joelsson, författare till boken ”Vandra Skåneleden” fanns på plats inne på Hovdalas borggård, med förhoppningen om att kunna locka alla vandringssugna ut på fler äventyr i Skånes mångskiftande natur.

Nästa år kommer vandringsfestivalen på Hovdala att ingå som en del i Eurorando, Europas största vandringsevenemang som anordnas vart femte år. 2016 är det Skånes tur att stå som värd.

Text och bild: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se