Gruppen-3a-328x120

Solcellspark i hästhage får årets miljöpris

Solcellspark i hästhage får årets miljöpris

Även om satsningen på en egen solcellspark är långsiktig, först om 20 år förväntas ekonomin gå ihop sig, resulterar den redan nu i att Björn Sandberg får Hässleholms kommuns miljöpris 2015.

I en hästhage har lantbrukaren Björn Sandberg från Sörby, utanför Vinslöv, slagit upp fem rader med solcellspaneler. Sedan 10 månader tillbaka är anläggningen i full drift och producerar el för cirka 30 hushåll. För detta har han bildat ett bolag som säljer el till andra konsumenter. Solcellspanelerna har inhägnats med stängsel så att hästarna kan gå fritt mellan dessa och beta.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Björn Sandbergs solcellspark ger honom kommunens miljöpris.
Solcellsparken i Björn Sandbergs hästhage ger honom kommunens miljöpris.

Hela anläggningen innebär en investering på cirka två miljoner kronor, pengar som Björn Sandberg räknar med att få tillbaka först om 20 år.

– Det är en långsiktig investering, säger han, både glad och stolt över priset.

– Det känns bra och är så klart roligt när ens arbete blir uppskattat på det här sättet.

Pristagaren har utsetts av miljönämnden vars motivering bland annat är att Björn Sandberg med sin satsning på en solcellspark visar att man som privatperson och lantbrukare, med stort mått av driftighet, målmedvetenhet och hårt arbete kan producera miljövänlig energi.

Övriga nominerade till årets miljöpris var Bostadsrättsföreningen Skvaltan för sina långtgående planer på att bygga klimatskal runt 54 stycken energi- och vattenslukande radhus, Arne Gustavsson för långt engagemang i miljöns tjänst och som mångårig ordförande i Göingebygdens biologiska förening, Barnsecondhandbutiken Boomerang som arbetar med återvinning genom kommissionsförsäljning, Sabina Ubel. enhetschef på Kaptensgården som initierat och genomfört projekt med minimering av blöjavfall och minskning av matsvinn, Henrik Brink, VD för Hässleholms Vatten AB som outtröttligt arbetat för skydd av dricksvattnet och förnyelse av ledningsnätet, Berit Önell och nättidningen Frilagt som nominerades för avslöjandet av de förgiftade järnvägsmassorna som använts som fyllnadsmassor vid Hässleholms reningsverk och för att hon i egenskap av grävande journalist och på egen bekostad tog egna jordprov på det misstänkta materialet och skickade det till analys för att fakta skulle komma i dagen, Södra Rörums sambruk vars aktiviteter inriktar sig på en hälsosam livsmedelsproduktion som minskar beroendet av omvärlden samt Göinge slåttersällskap som stimulerar att ytterligare ytor hamnar under liens och slåttermaskinens kulturbevarande roll i den biologiska mångfaldens tjänst.

Gert Jacobsson 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se