torsjö live

Markanhuset och personalen visade upp sig

Markanhuset och personalen visade upp sig

Nu är det städat och klart för nyöppning av fritidsgårdsverksamheten i Markanhuset, som arbetsnamnet är. Imorgon klockan 14-23 kommer alla aktiviteter att vara öppna för den som vill prova på. Men det är egentligen inget nytt.

– Det blir en ”soft start”. Alla som har varit här förut kommer att känna igen sig, säger kulturchef Anders Rosengren när personalen på torsdagen visar upp lokalerna för media.

Personalen i Markanhuset är alla på plats när verksamheten öppnar igen imorgon, fredag, från vänster , stående Anders Rosengren och André Sjölund, sittande Markus Bengtsson, Jenny Wesséus och Andreas Svensson. Foto: Berit Önell
Personalen i Markanhuset är alla på plats när verksamheten öppnar igen imorgon, fredag, från vänster , stående Anders Rosengren och André Sjölund, sittande Markus Bengtsson, Jenny Wesséus och Andreas Svensson. Foto: Berit Önell

Ingen invigningsfest är planerad, men alla i personalen kommer att vara på plats. Stämningen på torsdagen är glad och förväntansfull. På onsdagen var många av de tidigare engagerade i Markan här och hjälpte till att städa.

– Det har varit ett sommaruppehåll då alla vara mer eller mindre chockade. Men nu känns det nästan som vanligt, säger André Sjölund, en av de fyra nyanställda som även tidigare arbetade på Markan.

– Det känns jättebra, Markan har varit en stor del av mitt liv och min identitet. Jag är jätteglad att vi fått möjlighet att vara kvar. Det är viktigt för Hässleholm att det här huset finns, säger Jenny Wesséus, också tidigare anställd på Markan.

Hon är nästan uppvuxen på Markan.

– Jag var med vid invigningen, men då var jag inte så gammal, berättar hon.

Andreas Svensson och Markus Bengtsson, verksamhetsledare, jobbade också här före konkursen. Anders Rosengren är ansvarig chef. Johan Osberg, som idag jobbar i kulturhuset, är anställd på halvtid och kommer bland annat att arbeta med digitalisering av gamla inspelningar med band som spelat på Markan.

– Det har sedan konkursen funnits en oro för att inspelningarna skulle gå förlorade, men nu ska de bevaras, berättar Markus.

Öppettiderna kommer att bli något utökade jämfört med tidigare: fredagar och lördagar 14-23, tisdagar 13-17 och onsdag-torsdag 14-22. På måndagar fortsätter samarbetet mellan Markanhuset och omsorgsförvaltningen med en fritidsverksamhet för ungdomar med funktionsnedsättning.

Anders Rosengren förklarar att namnet behöver ändras när något nytt startar. Samtidigt är det bra att bevara en del av det gamla som är känt och har en stark identitet och också en koppling till regementstiden.

Nu blir det under tre månader en verksamhet som liknar den tidigare. Hur framtiden ser ut vågar ingen spekulera i, det är politikerna som avgör, men Anders Rosengren tror att det finns en vilja att låta verksamheten fortleva i någon form. Frågan är hur och i vilken regi.

– Det bör inte bli något glapp, mer än i värsta fall över jul och nyår, säger han.

Han hoppas att verksamheten ska utvecklas framöver. Den närmaste tiden handlar om sådant som Markan brukat ha, folkmusikkafé, studioinspelningar och olika kulturella evenemang, förutom ren fritidsgårdsverksamhet.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se