torsjö live vers2

Natur och äventyr längs Skåneleden

Natur och äventyr längs Skåneleden

Frilagt recenserar den nyutkomna naturguiden Vandra Skåneleden. Foto: Urban Önell
Frilagt recenserar den nyutkomna naturguiden Vandra Skåneleden. Foto: Urban Önell

Det är tätt mellan Skånes smultronställen och det finns mycket att upptäcka i landskapets mångskiftande natur. Det blir man påmind om när man får den nyutkomna naturguiden Vandra Skåneleden i sin hand.

Boken har tagits fram av frilansjournalisten Caroline Alesmark och naturvägledaren Kenneth Joelsson. Författarna brinner för sitt ämne och det är tydligt att de själva genomfört de upptäcktsresor som de vill locka sina läsare att göra. Att de själva varit på plats vittnar många av bilderna i boken om, då det framgår att de själva stått bakom kameran. Texten är lättläst och språket rappt.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

I boken skildras 70 mil av Skåneledens totalt 120 mil, så den kan inte göra anspråk på att vara heltäckande. Den blir av utrymmesskäl också ganska kortfattad i sina beskrivningar. För den som är lokalpatriotisk och föredrar att vandra på hemmaplan i Hässleholms kommun finns tre sträckor beskrivna: Osby-Vittsjö, Vedema-Vittsjö, Tormestorp-Hovdala-Tormestorp. Även för den som känner till dessa miljöer i kommunen är det intressant läsning. Det är lätt att bli hemmablind, så att man inte längre förmår se vad som kan finnas kvar att upptäcka utanför den egna dörren.

Vandra Skåneleden är nätt i formatet, den kan med lätthet slinka ner i ryggsäcken inför utfärden, eller ligga förvarad i bilens handskfack. Det är definitivt ingen bok som lämpar sig för sträckläsning. Den ska snarare kategoriseras som en uppslagsbok med äventyrstips för hela familjen. Boken är ett måste för vandraren med naturintresse, men den bjuder i lika hög grad på spännande läsning för den som är kulturhistoriskt intresserad. Skånes historia, inte minst den dramatiska kampen mellan svenska och danska staten om herraväldet över landskapet, skildras målande utifrån ett lokalt perspektiv.

Urban Önell

Skåneleden har mycket att erbjuda.
Skåneleden har mycket intressant att erbjuda.

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se