logga-ligg-tjock

En hel vecka om och för anhöriga

En hel vecka om och för anhöriga

Nationella anhörigdagen den 6 oktober uppmärksammas i år i Hässleholm med en hel veckas program, Anhörigforum den 1-7 oktober. Anhörigstöd, barn som anhöriga, äldres säkerhet, missbruk och juridik är några av ämnena som tas upp i föredrag, paneldebatt, film med mera.

– Vi behöver fokusera mer på de här frågorna, säger Stina Lindén som för ett år sedan började arbeta som anhörigstrateg i kommunen, en tjänst som då hade varit borta i ett och ett halvt år.

Hon berättar att hon har försökt kartlägga hur anhörigstödet ser ut i kommunen och vad som behöver utvecklas.

– Vi gör en hel del, men mycket kan bli bättre, konstaterar hon.

Stina Lindén, anhörigstrateg i Hässleholms kommun, ansvarar för Anhörigforum. Foto: Berit Önell
Stina Lindén, anhörigstrateg i Hässleholms kommun, ansvarar för Anhörigforum. Foto: Berit Önell

Hon arbetar tillsammans med både omsorgsnämnden, socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden.

I kommunens anhörigstöd ingår bland annat att omsorgsförvaltningen utbildar anhörigombud bland omsorgspersonalen och att socialförvaltningen erbjuder anhörigsamtal med både barn och vuxna. Anhörigrådet är ett forum för samverkan mellan kommun och föreningar. Omsorgsförvaltningen har också en anhörigkonsulent, Gunilla Andersson, som bland annat kan svara på frågor om anhörigstöd.

– Vi har tänkt lite annorlunda än många andra kommuner. Många arbetar främst med mötesplatser för anhöriga. Det kan vara bra, men innebär att de berörda måste vara pigga så att de kan ta sig dit. Vårt anhörigstöd bygger mycket på en nära kontakt mellan anhöriga och vård och omsorg. Vi har därför istället satsat på utbildning av personal och har nu cirka 170 anhörigombud i omsorgen. Även socialförvaltningen har särskilt utbildad personal, förklarar Stina Lindén.

Mer om detta berättar hon som redaktör för tidningen Anhöringen som just kommit ut, också den efter ett längre uppehåll. Hon inbjuder också allmänheten att mejla in frågor till paneldebatten under Anhörigforum där anhöriga får möjlighet att diskutera med kommunens personal och politiker, föreningsföreträdare med flera.

Anhörigdagen uppmärksammas lite extra även i andra kommuner med anledning av att 2015 utlysts som Anhörigåret, men vad Stina Lindén vet är det bara Hässleholm och Stockholm som har program i en hel vecka.

En hel dag ägnas åt barn som anhöriga och hur de kan stödjas. Det handlar om barn till psykiskt sjuka, missbrukare med flera.

– Det är viktigt att vi uppmärksammar dem som inte kan föra sin talan själva, inte minst i skolan, säger Stina Lindén, som själv arbetat som lärare på Hässleholms tekniska skola i 20 år.

Bland de medverkande vid detta seminarium finns Eva Nordkvist, socionom från Nationellt kompetenscentrum för anhöriga, Tina Strömberg från Barn- och ungdomssupporten i Hässleholm och Helen Elmqvist, samordnare vid Familjefrid i Hässleholm samt flera företrädare för Region Skåne.

Bland övriga medverkande under veckan kan nämnas författaren Karin Brunk Holmqvist och juristen Ulrika Lysholm.

Till några seminarier krävs anmälan, men allt är kostnadsfritt. För hela programmet och anmälan hänvisas till www.hassleholm.se/aforum.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se