torsjö live vers2

Ekeliden ställer ut och säljer hantverk

Ekeliden ställer ut och säljer hantverk

Nu är det högsäsong för konstutställningar. Även LSS-boendet Ekeliden Humana Omsorg i Tyringe ställer ut måleri och handarbeten på biblioteket i Tyringe under hela oktober. Öppettiderna i boendets egen lilla butik, som även säljer second handkläder, böcker, filmer med mera utökas också från och med nästa helg.

När hösten börjar komma på allvar i början på oktober brukar det vara dags för konstutställningar. I helgen arrangeras den årliga nordskånska konstrundan där ett 30-tal konstnärer från Nordskånska konstnärsgillet visar sina alster på olika platser i Göingebygden.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

På Tyringe bibliotek har Tyringe konstförenings andra utställning för hösten just hängts. Det är Marita Olsson från Arvika som visar trä och snickeri, nyttosaker med färg och ibland lite humor.

På tisdagen hängdes en utställning till på biblioteket. Då var några av de boende på Ekeliden tillsammans med personal på plats på biblioteket för att hänga sina egna tavlor och ställa i ordning en glasmonter med hantverk. Tovade alster av extra fin alpackaull, handgjorda smycken, dekorerade glas, handgjorda kort, stickade mössor med mera finns på plats.

– Sticka är roligast, säger Anette Öhman, en av konstnärerna som dock också målar tavlor.

Ekelidens målargrupp ställer ut på biblioteket i Tyringe, från vänster konstnärerna Lotta Nilsson och Anette Öhman och Kristina Svensson i personalen. Foto: Berit Önell
Ekelidens målargrupp ställer ut på biblioteket i Tyringe, till vänster konstnärerna Lotta Nilsson (stående) och Anette Öhman och till höger Kristina Svensson i personalen. Foto: Berit Önell

Ekeliden har idag 22 boende med funktionsnedsättningar och de flesta deltar mer eller mindre i den skapande verksamheten.

– Vi har verksamhet måndag-fredag, en dag när vi målar, en stickdag och så vidare. Var och en väljer att vara med på det den tycker är roligt, berättar Kristina Svensson i personalen.

Ekelidens butik med konsthantverk och second hand utökar i nästa vecka sina öppettider, stående från vänster Kristina Svensson och Lotta Nilsson, sittande Anette Öhman.
Ekelidens butik med konsthantverk och second hand utökar i nästa vecka sina öppettider. Lokalen visas av, stående från vänster, Kristina Svensson och Lotta Nilsson, sittande Anette Öhman.

Många är också väldigt produktiva att döma av allt handgjort som erbjuds i butiken. Här finns hyllor med olika slags hantverk, förutom det tidigare nämnda bland annat keramik, vävda dukar och handstöpta ljus.

– Det går bra att beställa också, till exempel om man vill ha särskilda färger på smycken eller prova ut rätt storlek, förklarar Lotta Nilsson.

Begagnade saker skänks till butiken som startade för snart ett år sedan.

Behållningen går tillbaka till verksamheten och används till konstnärsmaterial med mera. Tavlorna målas med akrylfärg i en ateljé i ett annat rum.

– Handarbetena pysslar vi ofta med även i butiken under öppettiden, berättar Kristina Svensson.

Hittills har butiken bara varit öppen på torsdagar klockan 10.30-12. Nu blir det också lördagsöppet, klockan 11-13 från och med den 10 oktober.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se