torsjö live

Föredrag om benskörhet inledde Anhörigforum

Föredrag om benskörhet inledde Anhörigforum

Ortopeden Mårten Steen, anhörigstrategen Stina Lindén och distriktssköterskan Håkan Forsberg medverkade när Anhörigforum inleddes med en föreläsning om benskörhet. Foto: Urban Önell
Ortopeden Mårten Steen, anhörigstrategen Stina Lindén och distriktssköterskan Håkan Forsberg medverkade när Anhörigforum inleddes med en föreläsning om benskörhet. Foto: Urban Önell

Benskörhet och risken för frakturer var ämnet när årets anhörigdagar inleddes med föreläsning på Senioren i Hässleholm. Föreläsare var ortopeden Mårten Steen, verksam inom Region Skåne.

– Det är lite snickeriarbete, berättade Mårten Steen, då han visade röntgenbilder på höftfrakturer och hur de åtgärdats med olika sorters implantat. Det är en del av det roliga med ortopedin – men kan vi undvika frakturerna är det givetvis det allra bästa. Vi kan aldrig laga så kroppen blir lika bra som den var innan.

Vem som ska drabbas av en fraktur går inte att förutse, men benskörhet, osteoporos, är ofta en bidragande orsak. Det är framför allt kvinnor som drabbas av osteoporos och med stigande ålder ökar risken för frakturer exponentiellt.

– Om man ser till hela livet är det var femte kvinna som drabbas av frakturer, men talar vi om dem som är 90 år eller mer så handlar det om varannan. Vi ser också en ökad dödlighet med 10-15 procent bland äldre som drabbats av frakturer.

Lidandet som en fraktur orsakar är stort och det är en anledning till att mer behöver göras för att förebygga fallolyckor. Kostnaderna för samhället är en annan.

– Det handlade för några år sedan om 3 miljarder kronor varje år, nu tror jag vi är uppe i fem miljarder. Varje höftfraktur kostar samhället 200 000 kronor om man räknar in effekterna under två år efter själva frakturen.

– Vi räknar med att nästan hälften av dem hade kunnat förebyggas, säger Mårten Steen. Det innebär att vi kunnat spara in 241 miljoner per år, bara här i Region Skåne.

Vad kan man då göra för att minska riskerna?

– Vi kan inte förhindra att osteoporos uppkommer, men vi kan i viss mån bromsa att den utvecklas genom medicinering. Den enskilde kan också arbeta preventivt genom att sluta röka, äta näringsriktigt och ägna sig åt fysiska aktiviteter som belastar skelettet, till exempel promenader eller dans. Sedan får man göra vad man kan för att undvika fall genom att ta bort riskfaktorer i hemmet, använda halkskydd med mera.

Ett hundratal personer, mestadels pensionärer, hade samlats för att lyssna. Efteråt blev alla bjudna på kaffe och kakor av omsorgsförvaltningen.

Omkring 100 personer var samlade när Anhörigforum startade.
Omkring 100 personer var samlade när Anhörigforum startade.

– Det är glädjande att vi fått en så bra start, konstaterade Stina Lindén, kommunens anhörigstrateg, som är en av hjärnorna bakom veckans aktiviteter.

Lika nöjd verkade Håkan Forsberg vara. Han hör också till dem som varit med och planerat föreläsningen. Håkan Forsberg är distriktssköterska och anställd av omsorgsförvaltningen i Hässleholms kommun. Det ingår i hans tjänst att arbeta med förebyggande verksamhet och han gör hembesök hos kommunens 81-åringar. Då brukar han passa på att ge dem tips och råd om hur de kan undvika fallolyckor.

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se