Ett erkännande för boken om Hässleholm

Ett erkännande för boken om Hässleholm

Boken Hässleholm 1914-2014 fick ett hedersomnämnande i tävlingen om årets hembygdsbok.

– Det känns jättebra, säger författaren Gert Jacobsson, Frilagts skribent och tidigare nyhetschef på Norra Skåne.

Boken är utgiven av AM-Tryck i samarbete med Västra Göinge hembygdsförening.

Boken om Hässleholm är ett praktverk på 460 sidor. Foto: Urban Önell
Boken om Hässleholm är ett praktverk på nästan 460 sidor. Foto: Urban Önell

Sveriges hembygdsförbund arrangerar den nationella tävlingen där de regionala hembygdsförbunden kan nominera ett bidrag var.

ANNONS

Annons om konsert med Hessle Symphony Rock Orchestra onsdagen den 23 oktober

Hässleholm 1914-2014, en innehållsrik bok på 456 sidor om Hässleholms tillkomst och utveckling, kom ut lagom till stadens 100-årsjubileum och har fått många positiva recensioner.

Juryns motivering lyder: ”Med en rik bildskatt som utgångspunkt berättas i korta, rappa texter historien om hur en modern stad växer fram. Hässleholm blir därmed både symbol och verklighet i ett praktverk med påkostad och tilltalande formgivning.”

– Ett hedersomnämnande är inte fy skam och det är ju fina ord i motiveringen, säger Gert Jacobsson.

Gert Jacobsson ser hedersomnämnandet som ett erkännande.
Gert Jacobsson ser hedersomnämnandet som ett erkännande.

Han ser utmärkelsen som ett erkännande.

– Det känns som att jag hittat någorlunda rätt. Boken har också sålt bra och många har uttryckt sin uppskattning, säger han.

Han har lagt ner många timmar på projektet, uppskattningsvis nästan ett års heltidsarbete.

– Det har varit värt varenda timme, jag har upptäckt så mycket intressant tack vare det här, förklarar han.

Han har bott i Hässleholm i nästan hela sitt liv, kunde en hel del om stadens historia och visste ungefär hur han skulle lägga upp boken. Ändå upplevde han att han fick många aha-upplevelser genom de gamla bilderna och de historiska fakta han nu fördjupade sig i.

– Det var det som gjorde det så kul. Men när jag har hållit på med detta har jag också sett hur mycket av det gamla Hässleholm som försvunnit. Nu tänker jag: inte musikpaviljongen också. Jag är helt klar med min åsikt om den. Paviljongen hör hemma där den står idag. Om den står någon annanstans säger den ingenting. Den är en del av miljön, helheten på T4:s gamla regementsområde som bidragit mycket till stadens historia. Jag förstår alla de hässleholmare som reagerar. Hoppas att det gamla som nu finns kvar kan bevaras. Hässleholm har en historia som är viktig, även om staden inte är så gammal.

Han saknar till exempel den vackra gamla apoteksbyggnaden som fick ge plats för Snapphanegallerian och alléerna på Andra Avenyen.

Hässleholms 1914-2014 är Gert Jacobssons fjärde bok sedan han gick i pension från Norra Skåne 2009. 2013 skrev han om Hässleholms räddningstjänsts historia i samband med dess 100-årsjubielum som alltså ägde rum ett år före stadens. Dessförinnan gjorde han jubileumsböcker om de kommunala bolagen Hässleholm Miljö och Hibab.

Det är inte otänkbart att det blir fler böcker framöver.

Priset för årets hembygdsbok 2014 delades ut vid Bok- och biblioteksmässan i Göteborg nyligen. Vinnare blev Kalmar lexikon – en bok om Kalmar kommun från då till nu.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se