Gruppen-3a-328x120

Finjarevyn ger Tjong i paviljongen

Finjarevyn ger Tjong i paviljongen

Musikpaviljongen är i fokus när Finjarevyn kommer tillbaka efter ett års uppehåll. Helgen den 20-22 november ges fyra föreställningar i Finja bygdegård. Eldsjälen Stefan Fridlund är liksom tidigare manusförfattare och regissör och har fått ny inspiration att driva med både lokala och mer allmängiltiga företeelser.

Finjarevyn startade 1989 och har sedan återkommit under många år, med Stefan Fridlund i täten. Ett uppehåll gjordes i början på 2 000-talet och så ett i fjol.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Repetionerna pågår nu för fullt igen i källaren i Finja IF:s klubbstuga. Tre av de nio skådespelarna är nya: Åsa Rosén, Jenny Grip och Peter Alf.

– Det är kul! Teater, musik, att showa, allt. Vi är småbarnsmammor och behöver komma hemifrån lite också, säger Jenny Grip och Åsa Rosén skrattande.

Ett glatt revygäng i Finja tränar intensivt inför premiären den 20 november, bakre raden från vänster Åsa Rosén, Jenny Grip, Jerry Jönsson, Pia Roos, Iger Olsson, Mattias Ebbesson, främre raden från vänster Peter Alf, Martin Nordgren, Mattias Palm, Per Alm och Mari Persson.
Ett glatt revygäng i Finja tränar intensivt inför premiären den 20 november, bakre raden från vänster Åsa Rosén, Jenny Grip, Jenny Jönsson, Pia Roos, Inger Olsson och Mattias Ebbesson, främre raden från vänster Stefan Fridlund, Peter Alf, Martin Nordgren, Mattias Palm, Per Alm och Mari Persson.
Regissören Stefan Fridlund håller ögonen på skådespelarna.
Regissören Stefan Fridlund håller ögonen på skådespelarna.

Tidigare militären Peter Alf är en av de främsta förkämparna för att paviljongen ska få stå kvar på sin plats i Officersparken på T4-området, men han spelar inte sig själv i revyn.

– Nej, vi ska vara opartiska, så det blir en annan skådespelare, förklarar Stefan Fridlund.

Han vill inte berätta för mycket om innehållet i sketcherna, men avslöjar ändå något om paviljongnumret.

– Byggföretagaren Jacob Karlsson figurerar, med Joakim Ollén på Kunskapsporten i bakgrunden. Att flytta musikpaviljongen är bara det lilla mot vad han nu planerar.

Stefan Fridlund konstaterar att en del saker som Finjarevyn tagit upp har infriats i verkligheten.

– Men det här är så grovt så det händer nog inte, säger han.

Det är dock flera som får sig en känga i årets revy. Barn- och utbildningsnämnden har till exempel också stora planer efter nedläggningen av T4-skolan.

Är detta typiska hässleholmare? En turist på besök i stan möter märkliga typer.
Är detta typiska hässleholmare? En turist på besök i stan möter märkliga typer.

Den mest lokala sketchen handlar om de indragna bussarna i Finja. Povel Ramels tungvrickare ”Varför är där ingen is till punschen?” har blivit ”Varför är där ingen buss i Finja?” och

sångerskan Pia Roos, som tidigare jobbat på Partyfabriken, får visa vad hon kan.

– Finja är ju för litet för att göra en hel revy om. Men det här med bussen är allvarligt eftersom många äldre som bor mellan Finja och Tyringe har svårt att ta sig någonstans. Bussen stannar bara vid stora vägen och dit är det fem kilometer. Jag tycker att de skulle ha protesterat mer högljutt, säger Fridlund.

I en sketch får en turist i Hässleholm ett oväntat möte med märkliga figurer.

Manligt-kvinnligt och invandringsfrågan är två allmänt aktuella ämnen som finns med på repertoaren.

Manligt och kvinnligt är ett av de mer allmänmänskliga ämnena som finns med i revyn, från vänster Jenny Jönsson, Inger Olsson och Mari Persson.
Manligt och kvinnligt är ett av de mer allmänmänskliga ämnena som finns med i revyn, från vänster Mari Persson, Inger Olsson och Jenny Jönsson.

– Invandringen är en känslig fråga, men jag vänder på kuttingen och frågar hur svenskar uppträder när de flyttar utomlands, till exempel till Spanien, förklarar Stefan Fridlund.

Han räknar med fullt hus i bygdegården, ungefär 150 personer per föreställning, som vanligt.

– En del har tyckt att vi borde hitta en större lokal. Men det är bättre med lite trängsel, då smittar skratten mer, säger han.

Intäkterna ger ett litet överskott som går till Finja IF. Som tack får revygänget repetera i klubbstugan.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se