torsjö live vers2

Polisutredning om dödligt gift nedlagd

Polisutredning om dödligt gift nedlagd

Ett företag i Hässleholms kommun sålde dödligt giftigt fälgrengöringsmedel. Kemikalieinspektionen åtalsanmälde företaget, men miljöåklagaren i Malmö har nu lagt ner förundersökningen eftersom det inte går att bevisa att företaget gjort sig skyldigt till brott.

Det giftiga ämnet klassificeras som dödligt vid hudkontakt.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det betyder att om huden utsätts för en viss mängd av ämnet i produkten, så kan det leda till döden, förklarar Björn Malmström, pressansvarig på Kemikalieinspektionen.

Rengöringsmedlet upptäcktes vid en större kontroll som Kemikalieinspektionen gjorde tidigare i år av mindre företag som tillverkar kemiska bilvårdsprodukter, för in sådana till Sverige, byter namn eller packar om sådana för att sedan sälja dem på den svenska marknaden.

I kontrollen ingick både information om gällande regler och inspektion.

Hässleholmsföretaget sålde produkten Fälgrent extra, men saknade det tillstånd som, enligt miljöbalken, krävs för försäljning av särskilt farliga produkter som denna.

När Kemikalieinspektionens inspektör frågade efter tillståndet, medgav företaget att det inte fanns och meddelade att medlet redan tagits bort från sortimentet.

Företaget hade hunnit sälja 15 femlitersdunkar och fem 25-litersdunkar av rengöringsmedlet.

Medlet är inte bara dödligt vid hudkontakt utan dessutom giftigt vid förtäring och inandning och orsakar allvarliga frätskador. Det marknadsförs som ”effektiv syrabaserad fälgrengöring”. I användningsinstruktionerna står också att det är aggressivt mot glas, mjuka metaller och rostfritt stål.

De giftiga ämnena i innehållet, som dock är utspätt, är saltsyra, fluorvätesyra och isotridekanoletoxilat.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se