torsjö live vers2

Gator i Tyringe glömdes i snöröjningen

Gator i Tyringe glömdes i snöröjningen

Flera villagator i Tyringe glömdes bort i kommunens snöröjning efter söndagsnattens kraftiga snöfall med omkring 30 centimeter nysnö.

– Det är beklagligt att vi missat hela gator, troligen beror det på stress, säger Johan Nilsson på Hässleholm Teknik AB.

Snön överraskade många i helgen. I Tyringe glömdes flera gator bort av kommunens snöröjare. Foto: Urban Önell
Snön överraskade många i helgen. I Tyringe glömdes flera gator bort av kommunens snöröjare. Foto: Urban Önell

Trots varningar i flera dagar från bland andra SMHI verkar snöfallet ha kommit som en överraskning för många. En förklaring till att kommunen och dess entreprenörer togs lite på sängen är att de brukar ställa om till vinterberedskap först den 1 december.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Därefter har vi alltid personal i jour. Det hade vi inte nu, men alla ställde upp ändå och det är fantastiskt, säger Johan Nilsson.

Det handlar om totalt cirka 50 personer, både kommunalt anställda och externa entreprenörer, som rycker ut vid väderlek av den här typen.

– Jag vill inte säga att vi har för lite resurser, men vi skulle startat tidigare med vinterjourerna, säger Johan Nilsson.

Arbetet brukar börja när snöfallet upphört, om det inte pågår så länge att det är nödvändigt att köra flera gånger för att få undan snön efter hand. På cirka tio timmar ska alla gator som kommunen ansvarar för vara röjda och saltade eller sandade.

– De största gatorna, så kallade matargator måste tas först och villagatorna kommer i andra hand. Men allt ska normalt vara klart på tio timmar, säger Johan Nilsson.

Helgens snöväder var ovanligt genom att stora mängder snö kom på så kort tid. Förhandsinformationen handlade dessutom om 5-10 centimeter och sedan kom det betydligt mer.

– Sett till förutsättningarna gick det bra. Men nu får vi ta hand om lite efterdyningar och inventera så vi ser om vi missat något mer. Vi måste nog ta en del ikväll och i natt eftersom det går bättre när det är mindre trafik, förklarar Nilsson.

Målsättningen är dock att de bortglömda gatorna i Tyringe ska plogas under måndagen.

Kommunen och Hässleholm Teknik AB har fått in en del klagomål på att snöröjningen var sen. Johan Nilsson uppmanar invånarna att själva också försöka vara bättre förberedda nästa gång.

– Det är viktigt att ha broddar och skyfflar till hands. Sedan är det ju inte bra att folk väntar så länge med att byta till vinterdäck. I morse såg jag en kö på 50 bilar som väntade på däckbyte, berättar han, men konstaterar att erfarenheten av två nästan snöfria vintrar kan ha bidragit till brister i beredskapen.

Ett annat problem han ser är att många villagator idag är för smala.

– Det finns inte utrymme för två-tre meters snövallar. Folk vet inte heller var de ska lägga all snön de skottar undan, förklarar han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se