logga-ligg-tjock

Sönderblåst gran och ingen julbelysning

Sönderblåst gran och ingen julbelysning

Julgranen på torget i Tyringe knäcktes av stormen Gorm. Sedan dess har det varit tomt på torget.

– Granarna blåste sönder på flera ställen i kommunen. Eftersom en ny storm kom ville vi inte sätta upp nya granar nu. Men de kommer i nästa vecka, lovar Johan Nilsson på Hässleholm Teknik AB.

Tyringe är också en av flera orter som inte har mycket julbelysning i år. Trafikverket godkänner inte att den hängs upp på deras stolpar och risken finns att dekorationerna på sikt försvinner helt.

Tyringeborna saknar den vanliga julbelysningen på Järnvägsgatan. Likadant är det på flera andra orter i kommunen eftersom Trafikverket inte godkänner att belysningen fästes på deras lyktstolpar. Foto: Urban önell
Tyringeborna saknar den vanliga julbelysningen på Järnvägsgatan. Likadant är det på flera andra orter i kommunen eftersom Trafikverket inte godkänner att belysningen fästs på deras lyktstolpar. Foto: Urban Önell

Julbelysning i form av stjärnor brukar lysa upp Järnvägsgatan i Tyringe i adventstid. I år är gatan mörk och trist. Så ser det ut på flera orter i Hässleholms kommun i år.

– Det har varit krångel med alla juldekorationer i år. Trafikverket godkänner inte att vi använder deras stolpar längre, förklarar Johan Nilsson.

Han berättar att kommunen ändå lyckats lösa problemen på en del ställen, men inte överallt.

– Det är nog risk att vi inte kan använda julbelysningen alls i fortsättningen, säger han.

Det handlar om ett tekniskt problem som Johan Nilsson inte är tillräckligt insatt i för att förklara. Han hänvisar till Gunnar Swärdh på kommunens tekniska förvaltning för närmare uppgifter. Frilagt har förgäves sökt Swärdh.

Många Tyringebor saknar den vanliga julbelysningen. På torget i centrum ligger rester av julgranen kvar. Några belysta stjärnor lyser upp torget, men i övrigt är det inte mycket här som påminner om att det är advent. Längs Malmövägen finns dock en del av den traditionella julbelysningen på plats.

Berit Önell

Några stjärnor har satts upp på torget där rester av julgranen ligger kvar på marken.
Några stjärnor har satts upp på torget där rester av julgranen ligger kvar på marken.

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se