torsjö live vers2

Fibertjänst lovar fiber i Tyringe och Vinslöv

Fibertjänst lovar fiber i Tyringe och Vinslöv

Ytterligare ett fiberföretag marknadsför nu sina tjänster i Hässleholms kommun. Det är Fibertjänst AB som erbjuder sig att bygga fibernät i Tyringe och Vinslöv, om intresse finns. Företaget har markavtal med kommunen genom Skanova (Telia) och lovar att koppla in ett område med minst 50 procent intresserade inom cirka fem månader.

Det finns fler aktörer än kommunen som redan har rätt att bygga fiber. Bilden är från kommunens pilotprojekt i Röinge. Foto: Berit Önell
Det finns fler aktörer än kommunen som redan har rätt att bygga fiber. Bilden är från kommunens pilotprojekt i Röinge. Foto: Berit Önell

Fibertjänst hade informationsmöten i både Vinslöv och Tyringe i förra veckan och planerar nya möten i början på januari.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Här utlovas snabb inkoppling, tillgång till alla de stora tjänsteleverantörerna och lågt pris, 18 900 kronor inklusive moms. Då ingår allt, även box, vilket innebär att det blir cirka en tusenlapp billigare än kommunens fibernät.

Ambitionen är inte att erbjuda fiber till hela kommunen, men gärna hela Vinslöv och hela Tyringe.

– Om intresse finns kan vi bygga fiber till alla i Tyringe och Vinslöv, men vi tar ett område i taget, säger vd Fredrik Lerigon.

Planerna är inte beroende av om flera områden får tillräckligt många intresserade, det räcker med ett.

– Vi bygger i ett område med tillräckligt stor andel intresserade, eller i flera områden. Vi  har en fördel genom att vi kan koppla in oss på Telias stationer som finns nästan överallt, förklarar Fredrik Lerigon.

Fredrik Lerigon, vd på Fibertjänst AB, presenterar sig tillsammans med resten av ledningsgruppen på företagets hemsida.
Fredrik Lerigon, vd på Fibertjänst AB, presenterar sig tillsammans med resten av ledningsgruppen på företagets hemsida.

Fibertjänst har ett nära samarbete med Telia Soneras infrastrukturbolag Skanova.

– Telia är jätteduktiga på stora projekt, men har lite svårare att hantera utbyggnad i mindre orter och där kommer vi in, säger Lerigon.

Fibertjänst bygger för närvarande även i Borås och Landskrona.

Skanova har alltså markavtal i Hässleholms kommun.

– Markavtalet ger oss rätt till grävtillstånd, förklarar Fredrik Lerigon.

Fiberinkopplingen tar inte stor plats i huset.
Fiberinkopplingen tar inte stor plats i huset.

Han blev lite förvånad över att den nästan enda fråga deltagarna vid mötena i förra veckan hade var just om företaget har grävtillstånd.

– Det har vi aldrig varit med om förut, säger han, men förstår att det har samband med tvisten mellan kommunen och IP Only som har nekats grävtillstånd av kommunen, ett ärende som nu ligger hos Konkurrensverket för utredning.

När Fibertjänst har byggt färdigt i ett område överförs det till Skanova. Fibertjänst fungerar huvudsakligen som projektledare under uppbyggnadsskedet.

Ren landsbygd ligger däremot inte i Fibertjänsts intresse. Där kommer ett annat företag in, Zitius, med liknande uppgift som Fibertjänst.

Fredrik Lerigon förstår inte problemet med att flera fibernät finns på samma ort, inte heller om kunder tecknat avtal med ett företag och sedan ändrar sig.

– En seriös part tvingar inte någon att vara kvar i ett avtal mot sin vilja. Vi ger rätt att frånträda våra avtal ända tills vi börjar gräva, säger han.

– Det är möjligt att det blir sämre ekonomi i ett fibernät som omfattar ett mindre område, men vi får se det här långsiktigt.

Inför mötena i januari kommer Fibertjänst att informera på sin Facebooksida, i brevlådorna och även via informatörer som går runt och bjuder in.

När tillräckligt många är intresserade i ett område söker Fibertjänst grävtillstånd.

– Det bör ta ungefär en månad och sedan räknar vi cirka fyra månader från första spadtaget tills sista kunden är inkopplad, säger Fredrik Lerigon.

Han kan också tänka sig att gå ifrån kravet på 50-procentigt intresse.

– Om vi väldigt snabbt får många intresserade kan vi kanske börja vid 30-40 procent också, säger han.

Berit Önell

19/10 Ord mot ord om fiber till alla invånare
20/10 Borgerliga alliansen träffade IP-Only
29/10 Folkets väl vill riva upp beslut om fiber
9/11 Kommunens fibersatsning granskas
12/11 Första uppkopplingen till kommunens fiber
26/11 Kommunen pausar fiberanslutningar

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se