torsjö live vers2

Kommunen pausar fiberanslutning

Kommunen pausar fiberanslutning

Även IT- och Telekomföretagarna har nu anmält Hässleholms kommun till Konkurrensverket på grund av beslutet att inte låta fler fiberaktörer få markavtal och grävtillstånd. Kommunen meddelar på sin hemsida att utredningen välkomnas och att anslutningarna i pilotprojektet på Röinge och Östervärn på grund av den pausas tills efter storhelgerna.

IT-strategen Ann Andersson skriver på hemsidan att arbetet med fiberblåsning och anslutning in i hushållen senareläggs med anledning av utredningen hos Konkurrensverket, en process som kan ta mycket lång tid.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi hoppas att utredningen ska ge alla oroliga medborgare svar på vad som ska gälla i fiberfrågan, skriver hon.

Hon förklarar att kommunen vill ge så många som möjligt chansen att göra en beställning vid första etableringstillfället och undvika efteranslutningsavgift. En del av de boende i pilotområdet har redan tecknat bindande 24-månadersavtal med IP Only som inte fått markavtal.

– Många har fortfarande problem med avtal som de inte vet hur de ska gå vidare med och Hässleholms kommun vill på detta sätt underlätta för dem som vill kunna ansluta till kommunens fibernät istället, skriver Ann Andersson.

Målet är nu att alla inom pilotområdet som gör en beställning ska få sina anslutningar färdigställda under januari och februari. Övriga delar av fiberetableringen ska löpa vidare enligt plan.

Sedan tidigare har Konkurrensverket inlett en så kallad förstudie om Hässleholms kommuns fiberetablering. Den grundar sig både på Konkurrensverkets egen omvärldsbevakning och en anmälan från en privatperson om eventuellt brott mot konkurrenslagstiftningen.

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:
19/10 Ord mot ord om fiber till alla invånare
20/10 Borgerliga alliansen träffade IP-Only
29/10 Folkets väl vill riva upp beslut om fiber
9/11 Kommunens fibersatsning granskas
12/11 Första uppkopplingen till kommunens fiber
5/12 Fibertjänst lovar fiber i Tyringe och Vinslöv

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se