När läkaren ville ta bort ett äppelskal i halsen med ett kyrett-liknande instrument – kyrett används bland annat av tandläkare för att ta bort tandsten – protesterade patienten.
– Då rekommenderade hon mig att köpa gurgelvatten.
”Äppelskalet” visade sig sedan vara en cancertumör.
Det var i mars i år som Stobybon Östen Nilsson, i samband med ett besök hos tandläkaren, fick veta att han hade något i halsen som en läkare borde titta på.
– Min första tanke var att det kanske kunde vara ett äppelskal, något som jag också framförde till läkaren på vårdcentralen jag besökte.
– Hon tittade mig som hastigast i halsen och sa att det kunde hon ta bort. Men när hon kom tillbaka med ett långt instrument med en krok på så sa jag stopp.
Läkaren rekommenderade då i stället gurgelvatten.
För säkerhets skull kontaktade Östen Nilsson en annan vårdcentral där man snabbt konstaterade att han behövde remiss till Kristianstad. Väl där kunde man slå fast att ”äppelskalet” var cancer. Den 17 april blev han opererad i Lund och därefter inleddes en strålbehandling. I dag är Östen helt återställd.
– Men vad hade hänt om jag litat på den första läkaren och bara använt gurgelvatten? Då hade jag förmodligen inte levt i dag.
Oavsett om händelsen beror på en stressad arbetssituation eller på läkarens nonchalans eller bristande kompetens, tycker Östen Nilsson att det är viktigt att påtala det som hänt. En fara för patientsäkerheten, menar han. Därför har han tagit hjälp av Patientnämnden för att utreda händelsen.
Peter Tenghamn, som är tillförordnad verksamhetschef för Vårdcentralen Solbrinken i Hässleholm, beklagar i sitt svar till Patientnämnden det inträffade. Han hänvisar dock till svårigheter att vidare utreda händelsen då den aktuella läkaren inte är kvar. Hon var under en period inhyrd via ett rekryteringsbolag. Dessutom finns det inga journaler förda för det aktuella besöket!
Han säger dock att han kommer att vara mycket vaksam om den här läkaren på nytt skulle komma upp för diskussion om arbete på vårdcentralen.
Östen Nilsson är dock inte nöjd med den utredning som gjorts.
– Jag menar att det är allvarligt att göra en så bristfällig undersökning som den här läkaren gjort. Att dessutom undlåta att föra journal gör det hela ännu allvarligare. Vi måste ju kunna lita på vården. Någon annan än jag hade kanske följt läkarens råd och gått hem och gurglat sig. Jag tvivlar starkt på att det hade botat cancern.
Östen Nilsson avser nu att anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
– Det som hände mig får bara inte hända igen. Nästa gång kan det sluta med en katastrof för patienten.
Gert Jacobsson