torsjö live vers2

Kommunen låter fåglar dö i olagligt nät

Kommunen låter fåglar dö i olagligt nät

Fåglar fångas och dör en plågsam död i ett nät som satts upp i ett träd utanför Carl Anderssons butik på Järnvägsgatan i Hässleholm. Kommunen och butiken placerade gemensamt nätet där för att hindra fåglar att sätta sig i trädet eftersom de skitade ner butikens trappa. Trots samtal från allmänheten om döda fåglar redan för nio månader sedan har nätet inte tagits bort.

 Kenneth Bengtsson, vice ordförande i Skånes ornitologiska förening, reagerar starkt när han hör talas om saken och är beredd att polisanmäla om nätet inte tas bort inom de närmaste dagarna.

Frilagts reporter ser fyra döda fåglar i trädet, två kajor och två småfåglar, varav den ena troligen är en blåmes.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag såg när en blåmes hade fastnat i nätet. Den skrek hemskt och ungefär två timmar senare var den död, berättar ett vittne för Frilagt.

Minst två småfåglar och två kajor hänger döda i nätet i trädet på Järnvägsgatan. Foto: Berit Önell
Minst två småfåglar hänger döda i nätet i trädet på Järnvägsgatan. Foto: Berit Önell
Trädet med fågelnätet står precis utanför Carl Anderssons entré mot Järnvägsgatan och, enligt personalen, var trappan tidigare full av fågelskit.
Trädet med fågelnätet står precis utanför Carl Anderssons entré mot Järnvägsgatan och, enligt personalen, var trappan tidigare full av fågelskit.

En person i Carl Anderssons personal, som vill vara anonym, berättar att kommunen satte upp nätet för ungefär ett år sedan och att butiken betalade.

– Vi hade fågelskit på hela trappan. Vi ville helst ta bort trädet för att lösa problemet, men det gick kommunen inte med på, trots att de hade tagit bort ett träd utanför restaurangen här intill när de klagade på fåglarna.

– Nätet sitter fel, de skulle fäst det ovanifrån, istället för nerifrån så att fåglarna inte så lätt kan flyga ner i det och fastna. Men de döda fåglar som sitter kvar avskräcker nog andra fåglar. Nu är det rent på trappan.

Personalen har hört att alla träden längs gatan snart ska tas bort, i samband med den planerade ombyggnaden av centrum.

Gunnar Swärdh, kommunens parkförvaltare, säger till Frilagt att trädet är kommunens, men att det är butiken som satt upp nätet.

– Vi har hjälpt dem att rätta till det, medger han dock.

Enligt Swärdh har döda fåglar hängts upp i nätet.

– Butiken fick döda fåglar från kommunjägarna och hängde upp dem för att skrämma bort andra fåglar, säger han.

Men kommunjägarna skjuter väl inte blåmesar?

– Nej, de har nog fångats i nätet. Jag har sagt till dem att ta bort nätet för att folk har haft synpunkter. Men det löser sig snart automatiskt genom centrumomdaningen då förslaget är att träden ska bort, säger han.

Det kan dock dröja ett tag. Förslaget är inte beslutat och arbetena ska upphandlas innan de kan genomföras.

– Det kan dröja till sommaren, gissar Gunnar Swärdh.

Kunde ni inte tagit ner trädet tidigare?

– Vi tar inte ner träd för att det sitter fåglar i dem, säger Swärdh.

Han menar att trädet vid Harrys restaurang inte togs bort på grund av fåglarna utan för att det stod två träd nära varandra där, ett på var sida om en lyktstolpe, så att ljuset skymdes.

Han håller dock med om att det inte är bra att fåglar fastnar i näten och att det skulle kunna vara fråga om jaktbrott.

– Jag såg också häromdagen att nätet släppt vid ena sidan. Vi kan väl åka dit och ta bort det när vi är i stan med liften, säger han.

Döda småfåglar redan i mars

Han mejlade dock redan i mars Carl Anderssons om att han fått flera klagomål på att småfåglar fastnar och dör i fågelnätet som butiken satt upp i trädet utanför affären, senast från polisen den 23 mars.

– Det här är ju inte bra och jag ser ingen annan lösning än att ni måste plocka bort nätet igen, skriver han.

Den 5 maj skriver han ett nytt mejl.

– Nätet är fortfarande kvar och upprörda människor fortsätter att ringa om fåglarna som fastnar där. Nu måste ni ta ner det, annars lär det bli tidningsartiklar om det!

Men nätet satt kvar igår förmiddag, fredagen den 18 december. Efter Frilagts frågor mejlade Gunnar Swärdh klockan 10.56 en medarbetare med en uppmaning att ta ner nätet ”i samband med att ni tar ner juldekorationerna eller tidigare om ni är i stan med liften”.

Flera lagar styr

Kenneth Bengtsson förutsätter att fågelfångsten är olaglig.

– Jag kan inte tänka mig att det är tillåtet. Här finns ju en uppenbar risk att fåglar fastnar och dör. Dessutom är de ansvariga medvetna om att det har hänt. Direkt när det upptäcktes skulle de i alla fall ha tagit bort nätet, säger han.

Det finns flera lagar som ska skydda vilda djur, främst jaktlagen, jaktförordningen och artskyddsförordningen.

– Vid ringmärkning, som regleras i jaktförordningen, har vi skyldighet att ta loss fåglarna ur näten efter högst 30 minuter. Artskyddsförordningen har ett förbud mot att avsiktligt fånga eller döda djur, förklarar Kenneth Bengtsson.

Han menar dessutom att problemet med fågelskit på trappan inte blir löst så här.

– Det går aldrig att hindra fåglar från att sätta sig i ett träd. Enda lösningen är att ta ner trädet, säger han.

Han är beredd att agera om kommunen inte snabbt tar bort nätet.

– Om de inte gör något åt det i dagarna får vi trycka på, säger han.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se