torsjö live vers2

Inga extra julpengar till utsatta familjer

Inga extra julpengar till utsatta familjer

Är det socialtjänstens eller frivilligorganisationernas ansvar att barn i utsatta familjer får julklappar? Foto: Urban Önell
Är det socialtjänstens eller frivilligorganisationernas ansvar att barn i utsatta familjer får julklappar? Foto: Urban Önell

Socialförvaltningen i Hässleholm ger inte barnfamiljer extra pengar till julklappar, vilket en del andra kommuner gör.

– Det finns en del frivilligorganisationer som hjälper till, sa Christer Persson, enhetschef på socialförvaltningen i Hässleholm, när Radio P4 Kristianstads reporter på söndagen frågade vad det finns för alternativ för familjer som har tufft att få ihop ekonomin vid jul.

Uttalandet har upprört företrädare för frivilligorganisationer i Hässleholm.

Ingela Hansson, en av grundarna till Hemlösa i Hässleholm och även engagerad i Frida Kvinnojour, är en av dem som reagerat.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag tycker att det är orimligt att kommunen ska lägga ansvaret på frivilligorganisationerna. Det är direkt olämpligt att uttrycka sig så, säger hon.

Både Hemlösa i Hässleholm, HIH, och Frida Kvinnojour hjälper utsatta familjer inför julen. I Hässleholm finns också bland annat Julklappshjälpen, barnens julafton på Farozon och kyrkornas hjälpinsatser.

– Det finns jättemycket sånt i Hässleholm. Men vad gör kommunen? De förlitar sig tydligen på oss och lägger helst pengarna på annat, säger Ingela Hansson.

Behoven är stora i Hässleholm.

– Vi har kontakt med minst 40 olika personer som är hemlösa eller utsatta på annat sätt. Det är pensionärer, ensamstående föräldrar, före detta missbrukare, personer med psykiska sjukdomar, alla som känner sig lite utanför i samhället, berättar Ingela.

HIH bjuder sedan cirka ett år tillbaka på en riktig hotellfrukost, sponsrad av ett hotell, varje lördag klockan 8.30-11 i Örtagården, i församlingshuset. Nästa lördag, annandag jul är inget undantag, men då blir det julfrukost. Behövande kan samtidigt få kläder, skor, hygienartiklar, batteri till hörapparaten, fotvård eller klippning. I lördags var det julklappsutdelning.

– Vi är över 700 medlemmar på Facebook-sidan och 21 personer som är engagerade i det praktiska. Vi är minst tre varje lördag. Det är aldrig några problem att fylla schemat, förklarar Ingela.

Just nu kan HIH inte ta emot kläder och liknande eftersom det är dags att flytta efter jul. Förrådet flyttar då till ett källarförråd där det blir gott om plats och från och med februari kan gåvor tas emot igen.

Julklappar kostar pengar och familjer som lever på socialbidrag har ofta inte råd. Foto: Urban Önell
Julklappar kostar pengar och familjer som lever på socialbidrag har ofta inte råd. Foto: Urban Önell

Frilagt har sökt Christer Persson, men han har semester. Socialchef Sus Lantz-Eriksen förnekar bestämt att socialförvaltningen i Hässleholm lägger ansvar på frivilligorganisationerna.

– Nej, det gör vi inte, säger hon.

Hon tror inte heller att det var så Christer Persson menade.

– Jag kan inte tänka mig att han skjuter över problemen på andra, säger hon.

Däremot är hon glad att frivilligorganisationerna finns och hjälper till.

– Jag är glad för alla som jobbar, de gör stor skillnad. Det är fint att de finns, säger hon.

Men hon betonar att det handlar om samarbete.

– Exempelvis i Helsingborg där jag har tidigare erfarenhet kunde vi tala med berörda föräldrar och skriva en lista över vilka som ville ha en gåva eller en matkasse från en organisation, berättar hon.

Hon berättar att det inte är så många kommuner som ger extra bistånd till julklappar. Enligt en enkät är det 26 av 170 kommuner. Simrishamns kommun ger, enligt radioinslaget, mellan 100 och 549 kronor per barn, beroende på ålder.

– Vi följer riksnormen som ska täcka behov om människor är i nöd. Den är tajt och jag tycker det är bra att det 2016 blir öronmärkta pengar till barns lek och fritid i normen. Det blir mellan 100 och 250 kronor per månad. Kanske går det att av de pengarna lägga undan till julklappar, säger Sus Lantz-Eriksen.

Hon är medveten om att det tär att gå länge på socialbidrag och förstår att många tycker att barnen ska få julklappar.

– Jag håller med om att man skulle önska att alla barn har det lika bra, säger hon.

Samtidigt tycker hon inte att det är så bra att en del kommuner ger extrapengar.

– Det är väl lite olyckligt om vissa kommuner säger att familjer kan få pengar till julklappar och andra inte. Alla borde bli lika behandlade oavsett var de bor, säger hon.

Socialförvaltningen i Hässleholm har tidigare gett extra bistånd till barnfamiljer med hjälp av en fond, något som upphörde 2010.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se