torsjö live

Dyrare räkning för Pågatåg nordost

Dyrare räkning för Pågatåg nordost

Pågatåg nordost blev betydligt dyrare än beräknat. Lagom till jul fick Hässleholms kommun en räkning på ytterligare 17,7 miljoner kronor från Trafikverket. Projektet har därmed kostat kommunen 77,7 miljoner kronor eftersom Hässleholms bidrag enligt det ursprungliga avtalet var beräknat till 60 miljoner kronor.

De berörda kommunerna och regionerna ska enligt avtalet stå för en viss procent av totalkostnaden på 730,5 miljoner kronor, utifrån den nytta kommunen får av satsningen. Totalt har 16 orter i norra Skåne och södra Småland fått tågstopp genom projektet. Hässleholms kommun har genom Pågatåg nordost fått fem nya tågstationer: Sösdala, Bjärnum, Vittsjö, Ballingslöv och Hästveda.

10,66 procent av kostnaden

Hässleholms kommun betalar 10,66 procent av totalkostnaden i så kallat medfinansieringsbidrag. I somras hölls slutdiskussion mellan parterna och under hösten har beloppet justerats. Slutsumman för Hässleholm blir 77 665 000 kronor.

– Men redan för tre år sedan var alla parter medvetna om att det skulle bli en stor ökning av kostnaden och ungefär var den skulle hamna, säger Jens Möller, chef för planeringssektionen på Trafikverket.

Det finns flera skäl till fördyringen. Jens Möller förklarar att en del ritningar inte stämt och fått ritas om och att delar av projekteringen därför måste göras om.

– Det har förbättrat lösningarna i slutänden, säger Möller.

Gångbroar och fler plattformar

I Markaryd exempelvis fanns i första skedet bara en plattform. Nu blev det två och dessutom en gångbro.

Även på stationerna i Hässleholms kommun har förbättringar gjorts, exempelvis har gångbron tillkommit i Hästveda och Bjärnum har fått två plattformar istället för en.

Räkningen till Hässleholms kommun är daterad den 21 december och skulle betalas den 28 december. Pengarna har också kommit in till Trafikverket.

– Vi fick vänta med att skicka ut räkningarna eftersom det pågick diskussioner. Det blev lite hastigt på slutet, men alla visste ju vad som skulle komma, säger Jens Möller.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se