torsjö live vers2

Otjänligt vatten på Hovdala slott

Otjänligt vatten på Hovdala slott

Hovdala slotts dricksvatten är otjänligt på grund av för hög fluoridhalt. Miljönämnden har därför förbjudit användning till dryck och matlagning innan åtgärder vidtagits. Restaurang Mikkelsen, som öppnar tillfälligt på Alla hjärtans dag på söndag, måste nu förbereda en del av maten i en annan restaurang. Vatten till kaffe, te med mera ska hämtas i dunkar.

 Vattnet i den borrade brunnen innehåller naturligt mycket fluor och måste därför filtreras innan det får drickas.

Hovdala slotts dricksvatten är otjänligt på grund av för hög fluoridhalt. Foto: Urban Önell
Hovdala slotts dricksvatten är otjänligt på grund av för hög fluoridhalt. Foto: Urban Önell

Slottschef Jens Olsson berättar att nya filter är beställda till alla kranar.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

– Vi ska få en digital påminnelse när filtren behöver bytas. Men när vi nu tog ett vattenprov och mätte fluoridhalten i vattnet upptäckte vi att den var för hög och konstaterade att filtret måste bytas, förklarar han.

Filter är beställda till alla kranar, men miljönämndens förbud gäller restaurangen och kaféet.

Jens Olsson säger att andra lösningar än filter nu ska diskuteras med Statens fastighetsverk som äger slottet.

– Nu har vi löst problemet akut i helgen, sedan har vi en månad på oss innan vi öppnar för säsongen vid påsk. Det här var inget bra, men det var tur att det hände nu innan säsongen startat, säger han.

Krögaren Jonatan Börjesson tycker inte att problemet är så stort.

– Vi förutsätter att de ansvariga på kulturnämnden har koll, säger han.

För hög fluoridhalt kan bland annat ge fläckar på tänderna, särskilt hos små barn.

Hovdala måste ta särskilda vattenprover vart tredje år på grund av fluoridhalten i vattnet. Prov skulle tagits 2015, men togs inte förrän i början på januari i år. Miljönämnden fick vid ett besök den 29 januari veta att servering i restaurangen var planerad, trots att filtren ännu inte var utbytta. Därför beslöt miljönämnden om ett förbud tills godkända vattenprover kan visas. Förbudet är förenat med ett vite på 25 000 kronor för varje påbörjad kalendermånad om det inte följs.

Halten fluor i brunnen är 9,0 mg per liter. Gränsen för otjänligt dricksvatten ligger på 1,5.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se