torsjö live vers2

Dags för skånsk naturfotofestival

Dags för skånsk naturfotofestival

Skånsk naturfotofestival kommer tillbaka med ny festivalgeneral och ett mer internationellt program nästa lördag, den 5 mars.

Hässleholmaren Thomas Johnsson har lämnat över till Anita Campbell, erfaren naturfotograf som är bosatt i Höllviken, men med anknytning till Hässleholm genom Photo Natura som träffas här en gång i månaden.

Den spanske stjärnfotografen och miljökämpen José Benito Ruioz är en av de medverkande vid Skånsk naturfotofestival i Hässleholm kulturhus den 5 mars.
Den spanske stjärnfotografen och miljökämpen José Benito Ruiz är en av de medverkande vid Skånsk naturfotofestival i Hässleholm kulturhus den 5 mars.

Hon kallar sig hellre projektledare än festivalgeneral, men avslöjar att hon redan rätt mycket satt sin prägel på festivalen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jag har velat ge ett ännu mer varierat program, förklarar hon, men betonar att det är en väldigt välskött festival som den nya styrgruppen tagit över.

Innehållet spänner från den spanske naturfotografen och miljöaktivisten José Benito Ruiz via Ingebjörg Fyrilev Guldviks norska landskap och finske Markus Varesvuos världsberömda fågelfoton till djuphaven där Fredrik Pleijel, både undervattensfotograf och professor i marinbiologi, visar varelser som ingen sett förut och till Patrik Leonardsson som använder humorn i naturfotografins tjänst.

48 svenska kvinnliga naturfotografer i 48-gruppen visar var sitt alster i en utställning som pågår till och med den 16 april. Vernissage äger rum klockan tolv den 5 mars i utställningshallen.

José Benito Ruiz medverkar med två föredrag, ett på förmiddagen direkt efter invigningen, där han berättar om sin fotografering och sitt miljöengagemang och ett på eftermiddagen, om komposition.

– Han är en gigant och en väldigt karismatisk person som älskar att lära ut foto, berättar Anita Campbell.

Ruiz har skrivit 16 böcker, alla praktverk, och bidrog med sina bilder till att rädda ett unikt naturområde i Spanien från uranbrytning. Det blev två års kamp tillsammans med miljöorganisationer och vetenskapsmän som informerade allmänheten och satte press på myndigheterna.

– Tre av sex föredrag hålls i år på engelska, berättar Anita Campbell, som är moderator och själv talar flytande engelska.

– Vi hoppas att fler utanför landets gränser ska lockas av festivalen, säger hon.

Hon tycker att Hässleholm och dess kulturhus är den perfekta platsen för en naturfotofestival.

– Det är fantastiska lokaler och bra läge med nära till järnvägsstationen, säger hon.

Under festivalen medverkar också ett stort antal företag och föreningar som presenterar resor, böcker, fotoutrustning med mera.

Festivalen hålls numera vartannat år och intresset är stort. Som mest har den lockat 1 500 besökare på en dag.

Programmet pågår klockan 8-17. Biljetter kan förköpas på Skånsk naturfotofestivals hemsida till och med den 29 februari och i mån av tillgång på plats fredagen den 4 mars samt på festivaldagen den 5 mars.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se