torsjö live

Filmen om Finjasjön visas på måndag

Filmen om Finjasjön visas på måndag

Kommunens film En kamp för klarhet, som handlar om Finjasjöbygden och restaureringen av Finjasjön, visas på måndag kväll för allmänheten. Det är fri entré till Parkbiografens salong 1 med 203 platser.

Filmproducenterna Johan Forssblad och Heléne Annadotter samt tekniska nämndens ordförande Lars Olsson (C ) presenterade filmen vid premiären för ett par veckor sedan. Foto: Berit Önell
Filmproducenterna Johan Forssblad och Heléne Annadotter samt tekniska nämndens ordförande Lars Olsson (C ) presenterade filmen vid premiären för ett par veckor sedan. Foto: Berit Önell

Filmen beställdes av tekniska förvaltningens Finjasjöarbetsgrupp och producerades av Johan Forssblad och Heléne Annadotter på företaget Regito som har i uppdrag att ta vattenprover i sjön och följa dess utveckling. Kostnaden för filmen uppgick till 125 000 kronor som tas ur den budget på en miljon kronor per år som tekniska nämnden avsatt för restaurering av sjön.

Frilagt var med när filmen premiärvisades under högtidliga former den 16 februari för berörda politiker och tjänstemän och andra engagerade i sjörestaureringen samt media. Därefter har många hört av sig till kommunen och frågat om det blir någon visning för allmänheten.

– Det har varit stort intresse, säger Per Nilsson i Finjasjögruppen som tryckt upp en affisch för att sprida informationen om visningen på måndag, den 7 mars klockan 18.30.

Filmvisningen på måndag sker, liksom premiären, i Parkbiografens salong 1.
Filmvisningen på måndag sker, liksom premiären, i Parkbiografens salong 1.

Filmen varar en dryg timme och är välgjord och innehållsrik med vackra naturbilder och information om sjöns och bygdens historia, olika verksamheter som pågår i området, hur restaureringen började och hur den utvecklats med mera. Perspektivet vidgas ända till Bangladesh där ett dricksvattenprojekt hämtat inspiration från kampen mot algblomningarna i Finjasjön.

Slutsatsen är att sjön idag mår betydligt bättre än innan det så kallade vårdfisket började och att utmaningen inför framtiden främst handlar om att utveckla fisket ytterligare. De stora vitfiskarna som braxen måste hållas efter, annars bökar de upp för mycket av bottensedimenten som innehåller näring för de blågröna algerna i form av fosfor.

Filmen lämnar tyvärr en del frågor om Finjasjöns tillstånd och behovet av åtgärder obesvarade. Trots vårdfisket pågick algblomningar 2015 i stort sett fem månader i sträck. Den försämrade vattenkvaliteten i Sjörrödsviken, som Frilagt uppmärksammat, nämns inte heller. Både Maglekärrsbäcken som tar emot reningsverkets utsläpp och den kraftigt förorenade och nu i vinter dessutom onaturligt uppvärmda Sötekärrsbäcken har sina utlopp nära Sjörröd och vinden ligger oftast på in mot land. Men i den delen av sjön utför kommunen och Regito inga undersökningar. Kampen för klarhet måste gå vidare.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se