logga-ligg-tjock

Döda mörtar i Tormestorpsån

Döda mörtar i Tormestorpsån

Massor av döda mörtar, närmare 1 000 stycken, hittades på måndagskvällen i ett dike som har förbindelse med Tormestorpsån. Foto: Berit Önell
Massor av döda mörtar, närmare 1 000 stycken, hittades på måndagskvällen i ett dike som har förbindelse med Tormestorpsån. Foto: Berit Önell

På måndagskvällen upptäcktes närmare 1 000 döda mörtar i ett dike som är förbundet med Tormestorpsån vid bron längs vägen till Hovdala slott.

När Mats Bengtsson, ordförande i Finjasjöns fiskevårdsförening, fick veta det åkte han genast dit och tog vattenprover på flera ställen i diket och i ån.

De döda fiskarna låg väl synliga från vägen, vid bron över Tormestorpsån, längs vägen till Hovdala slott.
De döda fiskarna låg väl synliga från vägen till Hovdala slott, vid bron över Tormestorpsån.

Mats Bengtsson berättar att han lämnade provflaskorna till Heléne Annadotter och Johan Forssblad på Regito som sköter provtagningen i sjön. De hade då just lämnat biografen där de visat filmen om restaureringen av Finjasjön för allmänheten.

– Vi hann inte prata så mycket då och inte heller idag eftersom vi har varit upptagna på olika håll, men jag hoppas att vi inom ett par dagar kan få något besked, säger Bengtsson.

Han har ingen aning om vad som kan ha orsakat fiskdöden. Det är lite märkligt att alla fiskarna finns i det lilla diket.

– Det är nog något skumt i diket. Men det är väldigt strömt i ån, så det kan ha varit döda fiskar som spolats ner genom ån och ut i sjön också. De här kanske sökte sig in där det inte var strömt, funderar han.

Längre ner i ån rapporterades dock inga döda fiskar och inte heller i Finjasjön.

Mörtarna hade inte varit döda länge. När Mats Bengtsson kom ner till ån såg han några fiskar som fortfarande var vid liv.

– De såg välnärda och fina ut också, säger han.

På tisdagen ringde han till miljöchef Sven-Inge Svensson som också fick andra samtal om saken och pausade en stund i miljökontorets pågående internutbildning. En utredning sattes igång även där.

– Vattenprover är tagna och fisk har tagits upp för vidare undersökning, berättar Svensson.

Sven-Inge Svensson gissar att fisken dött av syrebrist. Varför är dock oklart. Plötslig och kraftig näringstillförsel från flytgödsel skulle kunna orsaka syrebrist. Något sådant syns dock inte på åkrarna intill.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se