torsjö live vers2

Hasse landade nära terrorn i Bryssel

Hasse landade nära terrorn i Bryssel

Hasse Bengtsson befinner sig i terrorns Bryssel. Foto:Urban Önell
Hasse Bengtsson befinner sig i terrorns Bryssel. Foto:Urban Önell

Hasse Bengtsson, uppvuxen i Hörja, hamnade nära terrorattacken i Bryssel på tisdagsmorgonen. Hans plan från Kastrup landade på flygplatsen ungefär samtidigt som den första explosionen inträffade i den terminal där han skulle ha passerat en halvtimme senare.

Hasse är på väg till Kongo för en resa i sin mosters, missionären Ester Aronssons, spår.

– Det har varit väldigt omskakande, säger han till Frilagt på kvällen när telefonerna fungerar igen och han installerat sig på hotellet där han troligen får stanna två nätter innan han kan resa vidare.

Hasse Bengtsson, idag bosatt i Helsingborg, men fortfarande ordförande i Hässleholms IF, berättar att klockan var ganska prick åtta när planet landade på flygplatsen Zaventem.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– När vi hade landat blev det tvärstopp och vi förstod att något hänt. Vi fick stanna på planet i en och en halv-två timmar och fick först bara veta att ”an incident has occured”. Sedan kunde vi kolla på våra mobiltelefoner och läsa om explosionerna på flygplatsen och i tunnelbanan. Men det tog ju flera timmar innan vi förstod omfattningen, förklarar han.

Passagerarna fördes till en stor hangar på flygplatsen efter terrordådet. Foto: Hasse Bengtsson
Passagerarna fördes till en stor hangar på flygplatsen efter terrordådet. Foto: Hasse Bengtsson

Passagerarna på det plan Hasse kom med evakuerades till en stor hangar, tillsammans med uppåt 700 personer från andra plan som inte blivit omdirigerade till andra flygplatser.

Han berättar att det på flygplatsen var dåligt med information, både om vad som hänt och om hur fortsatta resor skulle kunna ordnas.

– Jag har fortfarande inte fått mitt bagage. Flygplatsen är helt stängd. Men jag kan inte klaga, det organiserades

ändå väl och personalen var oerhört samlad. Jag tycker att de skötte det bra, men jag har i och för sig inget att jämföra med, säger han.

Han tror att det var mer oroligt för hans fru och barn än för honom själv. Till det bidrog förstås att telefontrafiken slutade fungera eftersom näten blev överbelastade. Sms och mejl fungerade dock och många kontaktade honom på det sättet.

Efter en stökig dag har han nu ätit middag med vänner hemma hos en kollega från tiden då han ibland  arbetade i Bryssel, på företaget Becton & Dickinson som tillverkar medicintekniska produkter.

Flygplatsen stängdes snabbt och det var poliser överallt. Foto: Hasse Bengtsson
Det var gott om poliser i Zaventem centrum, nära flygplatsen. Foto: Hasse Bengtsson

Han har nu fått besked att han är bokad på ett plan till Kongo-Kinshasa på torsdag och får stanna två nätter i Bryssel. Han vågar dock inte lita helt på att det kommer att fungera.

– Det förutsätter att flygplatsen är öppen och det vet vi inte ännu. Polisens forensiker har spärrat av allt för att kunna säkra spår. Ikväll var det fortfarande poliser överallt på gatorna också, berättar han.

Det blev en dramatisk inledning på hans livs äventyr, resan till Afrika som han planerat under ett helt år.

– Jag hade tänkt att det kanske kunde vara oroligt i Kongo, men inte i Europa, säger han.

Han kommer under en månad att resa runt till de missionsstationer där barnmorskan Ester Aronsson från Hörja arbetade under sina nära 20 år som missionär för Svenska baptistsamfundet. Två gånger fick hon fly landet på grund av oroligheter.

– Jag hoppas hitta en berättelse och kunna skriva om Esters liv, säger Hasse som har hjälp av svenska Equmeniakyrkan och dess systerkyrka i Kongo i sina efterforskningar.

Läs mer om terrorattentaten i Bjuvsnytt.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se