torsjö live vers2

Ökar takten i namninsamling efter domstolsnej

Ökar takten i namninsamling efter domstolsnej

Förvaltningsrätten i Malmö avslår begäran om att Hässleholms kommun inte ska få företa några åtgärder i i Officersparken och på musikpaviljongen under tiden överklagandet handläggs. Det är Evert Storm, Leif Henningsson och Peter Alf som har överklagat kommunfullmäktiges beslut att avslå SD:s motion om att revidera detaljplanen för att bevara området.

Aktivisterna låter sig inte nedslås av beslutet, men ökar takten i namninsamlingen för folkomröstning. Från och med torsdag står de dagligen på Kvantum med listor.

Evert Storm, till höger, och Leif Henningsson med flera ökar nu takten i namninsamlingen för en folkomröstning om musikpaviljongen. På måndagen intervjuades de av SVT:s reporter Backa Elias Bonnpä. Foto: Urban Önell
Evert Storm, till höger, och Leif Henningsson med flera ökar nu takten i namninsamlingen för en folkomröstning om musikpaviljongen. På måndagen intervjuades de av SVT:s reporter Backa Elias Bonnpä. Foto: Urban Önell

Leif Henningsson berättar att ett antal personer kommer att turas om att bemanna ett bord som Lars Nord byggt om för att få lämplig skrivhöjd. Det ska stå i Kvantums foajé klockan 12-18. I påskhelgen blir det dock lite andra tider, långfredag uppehåll och påskafton, påskdagen och annandagen klockan 10-14. På lördag finns Evert Storm och Leif Henningsson på Stortorget klockan 11-13.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

– Vi kan behöva lite mer folk som hjälper till framöver, så de som är intresserade är välkomna, säger Henningsson.

Han tror dock inte att det behövs så många veckor innan namninsamlingen nått upp till de tio procent av de röstberättigade som krävs, det vill säga cirka 4 000 namn.

Frågan om folkomröstning kan tidigast tas upp i kommunfullmäktige den 25 april.

Beslutet i förvaltningsrätten gällde inte inhibition, vilket innebär att ett beslut inte får verkställas förrän dom avkunnats. Här handlade det inte om att verkställa beslut utan snarare tvärtom, att vänta med att utföra det detaljplanen tillåter. Därför handlade det istället om ett så kallat interimistiskt beslut. Något skäl för det fanns enligt domstolen inte.

Domaren, rådman Cecilia Hanö, förklarar att beslut i själva överklagandet väntas inom kort.

– Jag vågar inte uttala mig om exakt när domen kommer, men sådana här ärenden brukar gå snabbt, säger hon.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se