torsjö live

Köp av fiberföretag diskuteras vidare

Köp av fiberföretag diskuteras vidare

Ärendet om ett köp av fiberföretaget Hessleholm Network utgick från dagordningen vid kommunstyrelsens sammanträde. Anledningen var att det inte längre såg ut att finnas en politisk majoritet för förslaget.

– Vi måste ta en förnyad diskussion innan vi kan köra fram ett förslag till kommunfullmäktige, förklarar kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S).

Företagaren Mathias Berglund hoppas på en lösning, men är annars beredd att sälja till någon annan.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim  S). Foto: Berit Önell
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S). Foto: Berit Önell

Både SD och KD har tidigare varit positiva till att kommunen skulle köpa företaget, medan M, L och FV sagt nej. I kommunstyrelsens arbetsutskott på onsdagsförmiddagen sa SD nej, bland annat med hänvisning till att kommunledningen nu föreslår omedelbar likvidation av företaget, vilket kan innebära att vissa avtal bryts. Sedan meddelade dessutom KD, som inte sitter i arbetsutskottet, att dess ledamöter ”inte pratat färdigt”.

– Vi hade redan pratat med alla partier. Frågan är vad som hänt sedan dess, säger Lena Wallentheim.

En förändring är alltså att kommunledningen i ett sent skede ändrat sig till att förespråka omedelbar likvidation av Hessleholm Network, från att ha sagt att företaget ska bestå under åtminstone ett år och sedan likvideras för att övergå till kommunal förvaltningsform.

Fördelarna med omedelbar likvidation är bland annat att varken ny styrelse eller vd behöver tillsättas och att verksamheten från början kommer in i den kommunala förvaltningen.

– Men det är ingen prestige i detta, säger Lena Wallentheim.

Hon känner inte till att det kan finnas avtal som inte följer med vid en likvidation.

– Vi får titta på det. Förvärvet är viktigt för kommunens fiberetablering, säger hon.

Inriktningen är nu att ks tar upp frågan vid ett extra sammanträde den 25 april, samma dag som kommunfullmäktige måste fatta beslut om tidsplanen ska hålla.

– Det går inte att dra det här i långbänk, säger Lena Wallentheim.

Mathias Berglund på Hessleholm Network hade på torsdagseftermiddagen fortfarande inte fått någon information från kommunstyrelsen om händelseutvecklingen. Vid ett möte med IT-avdelningen om annat på morgonen tog han upp frågan, men ingen kunde svara.

Han är inte särskilt orolig, men förklarar att han är beredd att sälja företaget till någon annan intressent om kommunen drar sig ur.

– Jag behöver inte engagera mig i det här nu egentligen, jag vill bara att det ska bli bra. Men senast den 25 april måste jag ha svar, gärna innan. Om det blir negativt eller inget svar måste jag gå vidare, säger han.

Han berättar att han under dagen kollat upp alla avtal med anledning av uppgifterna om att avtalens status vid en likvidation inverkat på partiernas ställningstagande.

– Jag fick svaret att det handlar om operatörsavtal som under vissa förutsättningar kan bestå, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se