Gruppen-3a-328x120

Gräv med Snowden och guldspadar

Gräv med Snowden och guldspadar

Edward Snowden, Lars Vilks och några av journalisterna bakom Panamadokumenten var bland de medverkande när Föreningen grävande journalisters grävseminarium med temat ”Det fria ordet” hölls i Göteborg i helgen.

Vid lördagskvällens galamiddag delades det prestigefyllda priset Guldspaden ut för 2015 års bästa avslöjanden. Kommande år är Hässleholm och Frilagt representerade i guldspadejuryn genom att undertecknad blev invald.

Edward Snowden gav journalisterna på Gräv i Göteborg tips om verktyg för att skydda känslig information. han medverkade via länk från Ryssland. Foto: Berit Önell
Edward Snowden gav journalisterna på Gräv i Göteborg tips om verktyg för att skydda känslig information. Han medverkade via länk från Ryssland. Foto: Berit Önell

Cirka 700 journalister var registrerade för Gräv 2016 med över 40 föreläsare. Utbildning i metoder för att gräva fram uppgifter och ställa makthavare till svars och inspiration i att berätta varvades med debatter och presentationer av reportage som nominerats till Guldspaden.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Världens mest kända visselblåsare Edward Snowden, som 2013 avslöjade den amerikanska underrättelsetjänstens massövervakning, gav på lördagen de församlade grävtips via videolänk från sin exil i Ryssland.

Moderatorn Carolina Jemsby, som tidigare gjort en dokumentär om Snowden, berättade att hon i mer än ett år försökt övertala honom att medverka vid Gräv, alltså redan inför förra årets seminarium. Det som avgjorde nu var de politiska uttalandena för ökad övervakning och förbud mot kryptering efter terrorattentaten i Bryssel, åtgärder som försvårar journalisters möjlighet att granska makten och att skydda källor.

Med sin bakgrund som underrättelseagent för bland annat NSA kunde Snowden berätta hur säkerhetstjänsterna redan idag övervakar också journalister. De ser granskande journalister som ett hot, inte lika farliga som terrorister, men farligare än hackare, enligt de dokument han själv läckte.

– Det finns inga bevis för att utökad dataövervakning skulle förhindra terrordåd. Terrorister använder inte den mest avancerade tekniken. Med tanke också på att attentaten är sällsynta är det inte relevant att diskutera massövervakning. Det handlar snarare om att få mer acceptans för förebyggande övervakning och kampen mot terrorismen är den bästa motiveringen. Alla förstår att terrorism är ett allvarligt problem, förklarade han.

Han gav ett antal råd och visade verktyg som journalister kan använda för att skydda sin digitala kommunikation, men varnade också för att lita för mycket på kryptering och liknande.

– Lita inte på att något är helt säkert. Ni måste alla vara medvetna om detta, sa han.

Länken från Ryssland fungerade perfekt nästan hela tiden, men när Carolina Jemsby frågade hur svenska journalister ska få visselblåsare från underrättelsetjänsten FRA att våga höra av sig blev det avbrott under några minuter.

– Lustigt att det händer just när vi börjar prata om FRA, sa hon.

Edward Snowden avslöjade att han hoppades få asyl i Sverige eller Norge. Carolina Jemsby uttryckte förhoppningen att han skulle kunna komma personligen till Gräv nästa år.

Joachim Dyfvermark från Uppdrag Granskning var en av journalisterna som berättade om arbetet med Panamadokumenten. Till höger i bakgrunden sitter den isländske journalisten Johannes Kristiansson. Foto: Berit Önell
Joachim Dyfvermark från Uppdrag Granskning var en av journalisterna som berättade om arbetet med Panamadokumenten. Till höger i bakgrunden sitter den isländske journalisten Johannes Kristjansson. Foto: Berit Önell

Den kontroversielle konstnären Lars Vilks och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg var hemliga gäster på fredagskvällen då de medverkade i en debatt om yttrandefriheten. Vilks medverkan hölls hemlig tills några timmar före programmet och ledde också till omfattande säkerhetsåtgärder eftersom han lever under ständigt hot sedan 2007 då han tecknade profeten Muhammed som rondellhund.

Flera av föreläsarna gav besked om sin medverkan kort tid före Gräv. Bland dem den isländske journalisten Johannes Kristjansson, en av reportrarna bakom Panamadokumenten, världens kanske största avslöjande med 11,5 miljoner läckta handlingar, som ledde till hans statsministers avgång. Uppdrag gransknings reporter Joachim Dyfvermark berättade om den svenska delen av det internationella samarbetet i journalistnätverket ICIJ.

På plats var även journalisterna bakom avslöjandet nyligen av skandalen kring stjärnkirurgen Paolo Macchiarini: Bosse Lindquist och Anna Nordbeck på SVT.

Grävgeneralen Nils Hanson, chef för Uppdrag granskning, är nöjd med arrangemanget.

– Det känns väldigt lyckat, framför allt att vi har kunnat sätta fingret på hur viktigt det fria ordet är, säger han.

Han är särskilt stolt över att både Edward Snowden och Lars Vilks ställde upp.

Grävgeneralen i Göteborg, Nils Hanson, lämnade över den symboliska stora guldspaden till sin efterträdare i Uppsala, Fouad Youcefi. Foto: FGJ
Grävgeneralen i Göteborg, Nils Hanson, lämnade över den symboliska stora guldspaden till sin efterträdare i Uppsala, Fouad Youcefi. Foto: FGJ

– Det är två så olika personer som har det gemensamt att de fått betala ett väldigt högt pris för det de gjort.

Arrangörerna fick dock också mycket kritik för att Vilks bjöds in till Gräv, främst på grund av säkerhetsriskerna.

– Vi såg vikten av att även han får göra sin röst hörd. Att stå upp för det fria ordet förpliktigar, det måste gälla även sådant vi inte gillar och särskilt det, säger Nils Hansson.

Själv var han inte orolig för säkerheten.

– Nej, faktiskt inte. Jag är mycket imponerad av polisens engagemang. Gräv var förmodligen säkraste platsen i stan på fredagskvällen. Samtidigt är det absurt att det ska behövas sådana insatser, säger han.

Föreningen grävande journalisters ordförande Terje Carlsson

Föreningsen grävande journalisters ordförande Terje Carlsson ser årets grävseminarieum som en manifestation för det fria ordet.
Föreningen grävande journalisters ordförande Terje Carlsson ser årets grävseminarium som en manifestation för pressfriheten.

omvaldes vid föreningens årsmöte på fredagskvällen.

Han var imponerad av den lokala arrangörsgruppens arbete.

– Det var verkligen ett mångfacetterat program i år. Snowden var pricken över i förstås. Han är en världsstjärna och en väldigt viktig röst. Gräv är en viktig mötesplats för journalister och ett väldigt uppskattat arrangemang, också utanför föreningen där det bidrar starkt till det demokratiska samtalet, säger han.

I år var pressfriheten och offentlighetsprincipen i fokus på ett särskilt sätt med anledning av att tryckfrihetsförordningen fyller 250 år.

– Det är ett tillfälle att manifestera värdet av pressfrihet och yttrandefrihet. Men vi måste värna öppenheten och inte ta den för given om vi vill bibehålla ett samhälle som bygger på transparens och ansvar hos makthavarna, säger han.

Årets guldspadar gick till
Lokalradio: Spelet bakom skid-VM, av Matilda Rehnberg och Erik Jerdén, SR P4 Dalarna
Riksradio: Att ta ett barn, av Katia Wagner och Milan Djelevic, SR P1 Dokumentär
Lokal-TV: Asylgranskningen, av Jenny Widell och Tina Ernström, SVT Nyheter Öst
Riks-TV: Det italienska handslaget, av Ali Fegan och Lars-Göran Svensson, Uppdrag granskning
Liten tidning: Cirkelbluffen, av Elin Turborn, Västerbottens-Kuriren
Stor tidning: Nya Karolinska sjukhuset – en sjuk affär, av Henrik Ennart och Fredrik Mellgren, Svenska Dagbladet
Tidskrift: Lotteri med livet som insats, Valeria Helander och Elin Ericson, Tidningen Faktum
Webb: Fallet, Anders Johansson, Aftonbladet
Bok: Norrlandsparadoxen, Arne Müller, SVT Nyheter Västerbotten

Berit Önell

Guldspadarna delades ut under fest och jubel. Foto: FGJ
Guldspadarna delades ut under fest och jubel. Foto: FGJ
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se