logga-ligg-tjock

Citygross ser utrymme i Hässleholm

Citygross ser utrymme i Hässleholm

Citygross ser ett tillräckligt kundunderlag i Hässleholm.

– Det är vår bedömning. V i har gjort en handelsutredning, säger informationschef Mikael Lagerwall.

Kommunalråden Lena Wallentheim (S), Mats Sturesson (C ) och Pär Palmgren (M) hävdar att de hanterar Citygross som vilken annan etablering som helst.

Citygross växer fram framför trygghetsboendet Pärlan och är snart färdigbyggt. Öppningsdatum är dock inte bestämt ännu. Foto: Berit Önell
Citygross växer fram framför trygghetsboendet Pärlan och är snart färdigbyggt. Öppningsdatum är dock inte bestämt ännu. Foto: Berit Önell

Mikael Lagerwall berättar att ledningsgruppen för Citygross i Hässleholm är på väg att rekryteras och att butiken ska öppna under tidig höst, men troligen inte i september.

– Det är inte klart. Det här är ett stort projekt och vi känner inget stort behov av att berätta exakt på grund av att vi befinner oss i en konkurrenssituation, säger han.

Han är inte orolig för att andra butiker ska behöva lägga ner på grund av att Citygross etablerar sig i Hässleholm.

– Nu lägger ju Willys ner, så det finns säkert utrymme. Det kan också vara så att fler från andra håll väljer att handla i Hässleholm, säger han, men konstaterar att målgruppen i första hand är Hässleholms kommun.

Han menar också att konkurrens är positivt för konsumenten.

Han tycker att det är roligt att kunna öppna både Citygrossbutik och utbildningsnav i Bergendahls huvudort Hässleholm där företaget funnits sedan starten 1922.

Citygross har också lagerverksamhet på Läredaområdet i Hässleholm, dels i sitt höglager i en av Sveriges högsta lagerbyggnader och dels i Finndomos tidigare lokaler dit lagret för specialvaror flyttades från Höör för cirka ett år sedan.

Ett planärende om att lägga butiken i Finndomos lokaler avslogs våren 2014. Mikael Lagerwall hävdar dock att företaget aldrig haft för avsikt att etablera sin butik någon annanstans än i fastigheten Macken 12 vid Grönängsplan. Den såldes förra året av Joakim Olléns Kunskapsporten till Fastighets AB Centur som ägs till hälften av Peab och till hälften av Balder som ingår i Selin-gruppen där även Kunskapsporten ingår.

Kommunalråden ser ingenting konstigt med att de är positiva till Citygross-etableringen.

– Vi är glada för alla etableringar för de ger ju oftast kommunen nya arbetstillfällen. Sedan är det mycket glädjande att vi nu kan få en butik här i Hässleholm som är kopplad till vår kommuns största arbetsgivare, Bergendahls. I samband med denna etablering kommer dessutom all deras utbildning att äga rum i Hässleholm vilket kommer att innebära ett ökat antal besökare till kommunens hotell och annan tillhörande verksamhet, skriver kommunalråden i ett sms till Frilagt.

De hänvisar också till att kommunen har ett handelsindex (all handel) på 89. Det är alltså negativt, vilket betyder att många kommuninvånare handlar utanför kommunen.

– Med mer handel i centrala lägen som detta tror vi att handeln i Hässleholm och kommunen som helhet stärks på lång sikt, förklarar de.

De kan inte idag svara på frågan om varför kommunen inte gjorde en egen handelsutredning och varför Kvantum fick besked att man själv fick bekosta en eventuell rondell medan Citygross får hjälp av kommunen.

Berit Önell

Läs om Arne Henrysson som lämnar Kvantum när Citygross kommer

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se