Gruppen-3a-328x120

4 500 namnteckningar för folkomröstning

4 500 namnteckningar för folkomröstning

4 500 personer har nu skrivit under namnlistorna för en folkomröstning om musikpaviljongens bevarande. Det betyder att frågan måste tas upp i kommunfullmäktige.

Paviljongens vänner ska överlämna namnlistorna till fullmäktiges ordförande Iréne Nilsson (S) på måndag förmiddag. Men det fullmäktigesammanträde som hålls samma kväll kan inte behandla frågan eftersom den inte hinner förberedas. Tidigast den 30 maj kan det bli beslut.

Leif Henningsson har tillbringat många lördagar med namninsamling på Stortorget i Hässleholm. Foto: Berit Önell
Leif Henningsson har tillbringat många lördagar med namninsamling på Stortorget i Hässleholm. Foto: Berit Önell

Evert Storm, en av de mest engagerade för att bevara paviljongen på sin plats i Officersparken, berättar att listorna kommer att överlämnas i Stadshuset på måndag förmiddag.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi har fått information om att de sedan måste låsas in i ett arkiv och gås igenom så att det blir klarlagt att alla som skrivit under verkligen är folkbokförda i kommunen, förklarar han.

Egentligen räcker 4 000 namn för att frågan om folkomröstning ska behandlas. För säkerhets skull fortsätter namninsamlingen dock över helgen.

– Vi har 3 900 namn och Sverigedemokraterna har några hundra. I helgen fortsätter vi på Stortorget i Hässleholm samt i Tyringe, Vinslöv, Bjärnum och Vittsjö, berättar Evert Storm.

Aktivisterna med Evert Storm och Leif Henningsson i spetsen har inte haft svårt att få folk att skriva under. På drygt en och en halv månad har de fått in tillräckligt med namn ute på torg och i butiker, med hjälp av föreningar samt på Kafé Verum där Helena Karlsson var den som drog igång de första protestlistorna i somras.

Sverigedemokraterna, det parti som starkast drivit frågan, har arrangerat dörrknackning.

– Det har varit mycket positivt. Cirka 95 procent har skrivit på direkt och många har uttryckt kritik mot att de styrande hittills förkastat folkets röst, säger fullmäktigeledamoten Ulf Erlandsson som räknar med att antalet namn nu är 4 500.

Han har också lämnat in en fråga till kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) inför måndagens kommunfullmäktige. Den måste

En folkomröstning om musikpaviljongens bevarande i Officersparken verkar snart vara möjlig. Foto: Berit Önell
En folkomröstning om musikpaviljongens bevarande i Officersparken verkar snart vara möjlig. Foto: Berit Önell

hon svara på nu.

Hans fråga lyder: ”Lyssnar du på den massiva opinionen för en folkomröstning och därmed går med på att låta Hässleholms kommuns invånare folkomrösta i frågan?”

Vid en votering i kommunfullmäktige räcker det med en tredjedel av rösterna för att det ska bli folkomröstning.

Men samtidigt som en folkomröstning ser alltmer sannolik ut fortskrider förberedelserna för att flytta musikpaviljongen. Kommunens tekniska förvaltning har ansökt om rivnings- och bygglov.

SD:s gruppledare Patrik Jönsson tycker att kommunledningen borde lagt frågan om flytten på is tills en eventuell folkomröstning har hållits.

– Det finns ingen anledning att stressa med rivningslov och bygglov. Ska vi ha folkomröstning om en byggnad som redan rivits?

Han uppskattar att det kan ta cirka två månader att förbereda en folkomröstning om inte varje by behöver ha en egen vallokal.

– Eftersom det blir sommar så behövs kanske tre månader, då skulle det vara fullt realistiskt att hålla en folkomröstning i september, gissar han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se