torsjö live vers2

Det var inget paintballvapen

Det var inget paintballvapen

Det var inget paintballvapen utan ett soft airgun, även kallat airsoft, som hittades i tiggarlägret bakom Göinge bil i februari. Det säger polisens undersökningsprotokoll som Frilagt begärt ut efter att uppmärksamma läsare ifrågasatt de tidigare uppgifterna från kriminalkommissarie Thomas Borg vid Hässleholmspolisen.

Vapnetsom var ett trasigt softair. Det framgår av polisens protokoll. Foto: Privat
Vapnet var ett trasigt softair. Det framgår av polisens protokoll. Foto: Privat

Enligt undersökningsprotokollet från kriminaltekniker Anders Åkesson vid Nationellt forensiskt centrum Syd i Malmö handlar det om ett luftvapen som ser ut som ett automatvapen. Det är avsett att laddas med rundkulor av plast i kaliber sex mm BB. Kulan trycks ut genom pipan med luft som komprimeras med hjälp av en elektrisk motor som drivs av ett uppladdningsbart batteripaket. Uppgiften om att det skulle vara ett kolsyrevapen stämmer alltså inte heller.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Vapnet var delat och inte komplett när det hittades. Det var smutsigt och lerigt och saknade dessutom bland annat axelstöd, magasin och batteripaket.

– På grund av ovanstående har det inte gått att provskjuta vapnet, skriver Anders Åkesson.

Han konstaterar att vapnet i nuvarande skick är obrukbart. I brukbart skick skulle det ha räknats som skjutvapen enligt vapenlagen. Men eftersom det inte kunde provskjutas var det inte möjligt att fastställa vilken utgångshastighet och anslagsenergi en kula skulle haft.

– Frågan huruvida vapnet är tillståndspliktigt eller inte får därmed lämnas öppen, skriver Åkesson.

Han noterar dock att vapen av den aktuella typen vanligtvis inte har en effekt som överstiger den övre gränsen för tillståndsfria effektbegränsade vapen, det vill säga tio joule i anslagsenergi.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se