Gruppen-3a-328x120

Frilagt fyller ett år och startar debattsida

Frilagt fyller ett år och startar debattsida

Frilagt-löpsedel-litenFrilagt har nu funnits i ett helt år! Det firar vi med att starta en egen debattsida i nästa vecka. Där är du välkommen att skriva om stort och smått som engagerar dig, gör dig arg eller glad. Förhoppningen är att sidan på sikt ska bli ett oumbärligt forum för aktuell debatt i Hässleholmsområdet.

På lördag finns Frilagt tillsammans med Gruppen för oberoende press på Stortorget i Hässleholm från klockan 11.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Frilagt kommer att ha en del regler för insändare. Bland annat tar vi inte emot anonyma insändare. Alla skribenter måste uttrycka sig vårdat. Vi är noga med att inga texter ska bryta mot lagen eller mot god publicistisk sed. För att öka läsvärdet vill vi också begränsa textlängderna. Korta insändare ska vara max 1 000 tecken, för långa rekommenderar vi max cirka 3 000 tecken.

Skicka din insändare till debatt@frilagt.se. Insändarredaktör är Gert Jacobsson, tidigare nyhetschef på Norra Skåne och medarbetare i Frilagt sedan starten.

Under det gångna året har Frilagt publicerat 558 texter och haft totalt 386 105 visningar. Antalet unika läsare är idag i snitt drygt 1 000 personer per dag och ökar stadigt.

Frilagt och Gruppen för oberoende press presenterade sig på marknaden i Hörja. från vänster Berit Dagner Möllerström, Berit Önell och Emil Önell.
Frilagt får hjälp med marknadsföringen av Gruppen för oberoende press, här på vårmarknaden i Hörja, från vänster Berit Dagner Möllerström, Berit Önell och Emil Önell.

Den 27 maj 2015 startade Frilagt Hässleholm och gick då ut hårt med avslöjandet om förorenade järnvägsmassor med bland annat arsenik som skulle användas till en vall för att skydda reningsverket mot Finjasjöns översvämningar. Efter Frilagts avslöjande kördes de giftiga massorna till deponi och miljöåklagaren utreder nu om både Trafikverket och det kommunala bolaget Hässleholms vatten ska åtalas för miljöbrott.

Sedan dess har Frilagt fortsatt med avslöjanden om de tveksamma turerna kring försäljningen av Officersparken med musikpaviljongen, miljonrullningarna i kommunens fiberetablering, vidlyftiga byggplaner, hemtjänstpersonalen som får parkeringsböter på jobbet av sin egen arbetsgivare (kommunen), fiskdöd som tystas ner och Ica Kvantums ägare som hoppar av när Citygross växer upp kloss intill och orsakar trafikkaos.

Bland årets mest lästa texter finns också Sara Jönssons krönika Politiker borde väl ändå kunna räkna, artikeln om protesterna på Jacobsskolan mot avstängningen och varslet om uppsägning av läraren Henrik Hedman, berättelsen om en dement farmor som hotas av utvisning när asylreglerna skärps och artiklarna om det dyra hvb-hemmet för flyktingbarn med svåra trauman som planeras mitt i ett villaområde, om besparingar i omsorgen och om mobbning på Bjärnums skola.

Frilagts granskningar tar ofta upp sådant som annars inte hade blivit känt. Frilagt är oberoende av politiska och ekonomiska intressen och tvekar inte inför att frilägga de mest obekväma sanningarna och ställa de svåra frågorna.

Frilagts redaktör Berit Önell har fått ett sms med uppmaning att lägga ner Frilagt. Det kränkande ordvalet liknar väldigt mycket formuleringarna i det mordhot som hon och hennes familj utsatts för tidigare. Foto: Urban Önell
Berit Önell är ansvarig utgivare för Frilagt. Foto: Urban Önell
Gert Jacobsson är Frilagts insändarredaktör.
Gert Jacobsson är Frilagts insändarredaktör.

Frilagt startade som en följd av Norra Skåne-skandalen där undertecknad blev av med jobbet på grund av att ledande kommunpolitiker tröttnade på att bli granskade och krävde mer positiva rubriker. Men främst finns Frilagt för att granskande journalistik behövs. Granskande journalistik är en viktig del i demokratin eftersom den ger medborgarna möjlighet till insyn och delaktighet i samhället. Flera undersökningar visar också att granskande journalistik motverkar korruption och maktmissbruk.

Frilagt finansieras huvudsakligen genom frivilliga gåvor i form av stödprenumerationer. Antalet ökar för varje månad, men fler behövs om tidningens ekonomi ska hålla långsiktigt. Om du gillar Frilagt och tycker att tidningen har ett viktigt uppdrag – sätt in valfritt belopp, förslagsvis 50 kronor per månad! Meddela gärna din mejladress också! Tack för ditt stöd!

Berit Önell

Sätt in pengar här om du vill stödja Frilagt:
Bankgiro: 597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se