torsjö live vers2

Varför straffar kommunen sina anställda?

Varför straffar kommunen sina anställda?

Det kan väl inte vara rätt att Hässleholms kommun bestraffar sina egna anställda? Jo, minsann – det är precis vad som hänt. Det hände vid vår arbetsplats, Hemvården i Tyringe för några veckor sedan. Trafiken till och från våra lokaler är intensiv. Parkeringsplatserna få. Många av oss har därför parkerat på en gräsplätt på sidan om de asfalterade platserna, på allmän mark som inte nyttjas av någon annan. Kommunen borde självfallet omvandlat detta till en officiell parkeringsplats för länge sedan.

Här, i kanten på allmänningen, fick hemtjänstpersonalen plötsligt inte längre parkera. Alla som stod där bötfälldes utan förvarning av kommunens egen p-vakt. Parkeringen utanför hemtjänstlokalen har bara plats för ett fåtal bilar flrutom hemtjänstbilarna. Foto: Berit Önell
Här, i kanten på allmänningen, fick hemtjänstpersonalen plötsligt inte längre parkera. Alla som stod där bötfälldes utan förvarning av kommunens egen p-vakt. Parkeringen utanför hemtjänstlokalen har bara plats för ett fåtal bilar flrutom hemtjänstbilarna. Foto: Berit Önell

Att det var förbjudet att parkera där har inte varit känt. Det finns inga förbudsskyltar. En dag dök kommunens parkeringsvakt upp. Sex personer ur hemtjänstens personal bötfälldes. I inledningsskedet var tanken att böterna skulle betalas ur personalens egen ficka.

Det är alltså samma arbetsgivare som underlåtit att ordna parkeringsplatser åt hemtjänstpersonalen som bötfäller sina egna anställda. Många är också anställda med formuleringen ”egen bil i tjänsten.” Kan vi tolka kommunens agerande som något annat än ett uttryck för maktens arrogans? Nu är det senaste att omsorgsförvaltningen betalar böterna, pengarna går till en annan av kommunens förvaltningar. Är det inte löjeväckande?

Samtidigt förväntas vi i hemtjänsten vara förstående inför kommande besparingar inom omsorgen. Signalerna från kommunledningen är entydig. Det blåser snålt när samhällets svaga kommer på tal.

Vi som arbetar i hemtjänsten betalar givetvis skatt som alla andra medborgare i kommunen. I den rollen har vi bland annat fått vara med och bekosta byggandet av ett kontroversiellt parkeringshus, på Norra Station i centrala Hässleholm, samtidigt som vårt behov av parkeringsplatser vid arbetsplatsen inte tillgodosetts. Just nu känns det där p-huset som en väldigt märklig prioritering, i synnerhet när kommunen har så ont om pengar.

Ska vi stillatigande acceptera dubbla budskap från vår arbetsgivares sida? Självklart inte! Förklara för oss hur Hässleholms kommun ska lyckas behålla befintlig personal och rekrytera ny till omsorgen, om man behandlar sin personal så här! För det första utgår vi ifrån att vår arbetsgivare, Hässleholms kommun, omedelbart ber personalen om ursäkt för parkeringsböterna. Men det är kanske att begära för mycket att någon ska vara modig nog att ta på sig ansvaret för det som gått snett?

För det andra utgår vi ifrån att kommunen förpassar böteslapparna dit de hör hemma – till papperskorgen. För det tredje kan vi nog överväga att fortsätta parkera ett tag till på en sönderkörd gräsplätt, i väntan på att fler parkeringsplatser ordnas. Under förutsättning att de skattemedel som idag går till asfalt och betong satsas på att möta behoven hos våra vårdtagare.

Anställda inom Hemvården i Tyringe

Irene Nilsson, Maggan M, Pia Nilsson, Marina Hallgren, Caroline Bengtsson, Sofie Alsén, Kristina Möller, Susanne Hansson, Mia Elander-Wallén, Elisabeth Johansson, Bettina Nilsson, Nicolina Olofsson, Charlotte Nilsson, Vicky Czenky Persson, Axel Tyrberg, Emma Olsson, Malin Nilsson, Birgitta Eliasson, Urban Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se