torsjö live vers2

Vill ordna p-platser till hemtjänsten

Vill ordna p-platser till hemtjänsten

– Det är klart att hemtjänsten ska ha en parkeringsplats, säger omsorgsnämndens ordförande Thomas Rasmusson (S) apropå att hemtjänstpersonal i Tyringe nyligen fick parkeringsböter på jobbet av sin egen arbetsgivare, kommunen.

Thomas Rasmusson (S). Foto: Urban Önell
Thomas Rasmusson (S), ordförande i omsorgsnämnden. Foto: Urban Önell

När Frilagt belyste problemet för ett par veckor sedan berättade hemtjänstcheferna att de under lång tid försökt få till stånd en ny eller större parkeringsplats eftersom alla tjänstebilar och personalens privata bilar inte får plats. De flesta av de anställda måste enligt anställningsavtalen ha tillgång till egen bil i tjänsten ifall hemtjänstens bilar inte skulle räcka till.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

I brist på bättre lösning har personalen under många år parkerat i kanten av en allmänning intill hemtjänstlokalen. Denna har, enligt enhetschef Ingela Andersson, också föreslagits som ny parkeringsplats. Det var här sex bilar plötsligt lappades av kommunens parkeringsvärd.

Parkförvaltare Gunnar Swärdh på kommunens tekniska förvaltning säger sig inte känna till något behov av fler parkeringsplatser. Stephan Persson, vd på Hässlehem som äger hemtjänstens fastighet, känner till diskussionen, men förklarar att han inte kan göra något eftersom han inte fått något uppdrag.

Thomas Rasmusson säger nu att han ska ta upp frågan.

– Vi får prata om hur vi ska lösa det. De behöver väl inte vara så formella att de måste ha ett uppdrag.

Han tycker inte att hemtjänstpersonalen ska behöva få parkeringsböter på jobbet.

-Det är inte ok, säger han.

Sol-Britt Lindborg (MP), vice ordförande i omsorgsnämnden, tillägger att det inte bara är vid hemtjänstlokalen personalen behöver parkera.

– När de är ute på uppdrag måste de också kunna parkera i närheten av den de ska hjälpa, det kan vara bråttom att hjälpa någon som larmat, säger hon.

Någon form av parkeringstillstånd hade kanske behövts i sådana fall.

Thomas Rasmusson fick själv parkeringsböter i närheten av omsorgsförvaltningens lokaler under sammanträdet med omsorgsnämndens arbetsutskott. Även där är det ont om parkeringsplatser och han ställde därför bilen på en lerig gräsmatta.

– Jag får se det som en sympatiåtgärd med hemtjänstpersonalen, säger han och lovar att betala sina böter ur egen ficka.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se