torsjö live

Sjungande barn från Ukraina i butiken

Sjungande barn från Ukraina i butiken

En grupp barn från Tjernobyllägret sjöng för kunderna i secondhandbutiken. Foto: Stefan Bergklint
En grupp barn från Tjernobyllägret sjöng för kunderna i secondhandbutiken. Foto: Stefan Bergklint

En grupp barn från Ukraina underhöll kunderna i Pingstkyrkans secondhandbutik i Hässleholm med sång och musik på lördagen. Barnen deltar i Tjernobyllägret med Göingeskolan i Broby som bas. En del av intäkterna från butiken går till lägret.

Frilagt når Rolf Tillman, en av eldsjälarna bakom lägret, på telefon lite senare på lördagseftermiddagen:

– Nu har vi precis varit på en hamburgerrestaurang i Hässleholm och ätit. Sedan är vi på väg till Qpoolen för att bada med alla barnen, berättar han.

Under lägren får barnen möjlighet att åka på utflykter, bada och leka på ett sätt som de inte har samma möjlighet till när de är hemma. De får också undervisning, i kristen tro och demokratiska värderingar.

Det är totalt 48 deltagare inklusive ledare på lägret. Alla barn kan inte engelska, men det finns flera tolkar på plats under lägret. Tolkarna jobbar också helt ideellt.

– Det här har blivit en livsuppgift, säger Rolf Tillman.

Gatubarn i Kiev

Tillsammans med sin fru arbetar han i stort sett hela året med att hjälpa barn i Ukraina. De driver också ett gatubarnsprojekt tillsammans med lokala kontakter som de har i huvudstaden Kiev.

– I julas var vi där och delade ut 250 matpaket, berättar han med entusiasm i rösten.

Effekter av kärnkraftsolyckan

Det började egentligen redan 1992 när Rolf och Berit för första gången besökte Ukraina och såg fattigdomen som rådde efter kommunismens fall och effekterna av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Det är särskilt en by, i det område som drabbades av radioaktiviteten, som makarna engagerat sig för sedan dess.

Faddrar stöttar efter lägret

För 21 år sedan, 1995, anordnades det första Tjernobyllägret i Broby. Det har krävts ett stort hjärta för dessa barn, ideella krafter som bistått och ekonomiskt bistånd från privatpersoner, kyrkor och företag, för att genomföra alla dessa läger. Det är också meningen att inget barn ska återvända till Ukraina utan att ha en fadder som stöttar dem i den vardag som möter dem när de återvänder till hemlandet. Bland annat så går insamlade medel till understöd av barnens skolutbildning.

Det finns fler möjligheter att höra Tjernobylbarnen sjunga, för dem som missade besöket i secondhandbutiken. På tisdag kväll uppträder de i Röke kyrka och på onsdag kväll i det före detta pappersbruket i Broby. Lägret pågår fram till och med den 4 augusti.

Urban Önell

Fotnot: Det var i april 1986 som den mycket allvarliga kärnkraftsolyckan i den ukrainska staden Tjernobyl inträffade, då en av reaktorerna drabbades av en härdsmälta. Området runt den havererade reaktorn anses vara hälsovådligt att vistas i åtminstone ett antal hundra år framöver, trots alla åtgärder som satts in för att kapsla in den kapsejsade reaktorn.

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se