torsjö live vers2

Åtalsanmälan för kadmium i leksaks- förpackning

Åtalsanmälan för kadmium i leksaks- förpackning

Kemikalieinspektionen åtalsanmäler nu det hässleholmsbaserade företaget HPV Schou AB då bolaget har släppt ut en leksak vars förpackning har en kadmiumhalt som överstiger de tillåtna gränsvärdena.

Enligt importören HPV Schou ABs redovisning har leksaken återkallats från försäljning på den svenska marknaden, vidare försäljning har stoppats och återstående exemplar har förstörts. Däremot har inte leksaken återkallats från de berörda konsumenterna.

– Det är inte alltid vi har kravet att företaget ska återkalla leksaken, men  i något fall har vi gjort det. Det är lättare när det är ett företag med egna butiker, säger Karin Rumar på Kemikalieinspektionen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Leksaken med namnet ”Zline Supershooter” är en vattenpistol som sålts till distributören Ahnberg-Dollarstore, som även blivit anmälda.

Produkten upptäcktes i samband med Kemikalieinspektionens analysprojekt under 2015 då stickprov av leksaker på den svenska marknaden skickades till laboratorier för analys med avseende på förbjudna kemikalier och ämnen som kräver märkning.

– I det här fallet vet vi inte om leksaken är såld i andra butiker, det har vi inga uppgifter om, säger Karin Rumar.

Totalt har sju företag åtalsanmälts i samband med kemikalieinspektionens analysprojekt. En del av leksakerna anmäldes dock på grund av att de saknade CE-märkning eller fullständiga kontaktuppgifter på förpackningen.

Enligt kemikalieinspektionens statistik har det procentuella antalet underkända analyser minskat för varje år, såväl för elektriska leksaker som mjuka plastleksaker även om den senare kategorin minskat kraftigare.

Emil Önell
Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se