torsjö live vers2

Polisen borde ha ryckt ut till Hästveda

Polisen borde ha ryckt ut till Hästveda

Det fanns skäl för polisen att rycka ut vid det pågående inbrottet på Ica Nära i Hästveda i helgen. Det säger Marie Jarnerus, chef för polisens regionledningscentral i Malmö, efter att ha läst rapporterna och lyssnat på inspelningarna från larmsamtalen.

– De har inte skrivit varför de inte åkte ut. Det är klart att de hade hög belastning på bilarna, men de kunde ha brutit något annat för att prioritera detta, säger hon.

En av de anställda i butiken ringde polisen två gånger under natten. Först för att bekräfta att det automatiska inbrottslarmet gällde ett inbrott och ett par timmar senare när han upptäckte att tjuvarna kommit tillbaka då han befann sig inne i butiken.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Vid det första tillfället stod han utanför butiken och befarade att förövarna var kvar där inne. Han frågade polisen vad han skulle göra och fick till svar att han kunde ringa en vän.

Marie Jarnerus tycker inte att detta var så konstigt.

– Han var orolig och polisen sa att han kanske kunde fråga någon vän om att följa med in i butiken så att han inte behövde vara ensam där, säger hon.

Varför polisen inte kom framgår inte av rapporterna, varken för det första eller andra larmsamtalet.

– Men vid det första tillfället var dörren uppsparkad och ingen misstänkt syntes till. Vi hade 17 andra ärenden i området (sydvästra Götaland) mellan klockan 00 och 02. Ganska mycket av det var i Karlshamn. Men hade vi haft någon patrull i närheten kunde den absolut ha kört mot platsen, säger Marie Jarnerus.

Hon betonar att hon hade önskat att polisen kunde åka på alla larm.

Vill helst ta dem på bar gärning

– Vi vill helst ta de misstänkta på bar gärning, säger hon.

Hon kan inte riktigt utläsa vad som hänt vid det andra larmet från Hästveda. Klart är att tre misstänkta gärningsmän kört iväg i en röd bil efter att ha slagit sönder en fönsterruta och en kamera i butiken. Hon ser inte att anmälaren träffat på dem där inne, men menar att det ger ännu starkare skäl att rycka ut.

– Det hade varit bra att få tag i dem, säger hon.

Att alla patruller uppmanades hålla utkik efter en röd bil med tre unga män tycker hon inte var tillräckligt.

– Det är svårt att hitta dem på det sättet, men ibland har man tur, säger hon.

Hon konstaterar att i efterhand är det lättare att se att polisen borde ha åkt ut, liksom vid inbrottet hos Japehs i Vinslöv.

Polisen är underbemannad

Marie Jarnerus förklarar att grundproblemet är polisens begränsade resurser.

– I sommar har vår region inte vid något tillfälle nått upp till mer än lägstanivån av bemanning i patrullerna, säger hon. Då är det svårt att ha patruller på rätt plats, särskilt i ett så stort område som vårt, säger hon.

Polisen måste hela tiden prioritera och flytta resurser till de platser de behövs mest. Stora resurser går åt till olika evenemang på helgerna under sommaren och annat får prioriteras ned. Schemat förskjuts och många poliser får gå in på övertid.

– Vi måste också avsätta resurser till att jobba preventivt, vi vill ju framförallt inte att flera unga ska hamna i brottslighet. Men det gäller också att ha tillräckligt med resurser för utryckningar, säger hon.

Hon förstår att det finns risk att allmänheten får sämre förtroende för polisen när inget händer vid larm om pågående brott. Hon beklagar det.

– Det är inte bra, men jag tycker att det är viktigt att man ringer om inbrott, säger hon och förklarar att personalen på Ica Nära i Hästveda gjorde allt rätt.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se