torsjö live vers2

Polisen avfärdade ett pågående inbrott till

Polisen avfärdade ett pågående inbrott till

Polisen ville inte komma till ett misstänkt pågående inbrott på Ica Nära i Hästveda natten till lördagen. Liksom vid inbrottet i Japehs i Vinslöv för två veckor sedan var tjuvarna ute efter postpaket som troligen beställts i andras namn.

– Min kollega stod utanför butiken när han ringde till polisen. När han frågade vad han skulle göra om tjuvarna var kvar där inne sa polisen att han fick ringa en vän, berättar butikschefen Krister Martinsson.

Tjuvarna var inte kvar – men kom tillbaka medan personalen befann sig i lokalerna.

Många reagerade på att polisen inte ryckte ut till det pågående inbrottet i Vinslöv där tjuvarna på något sätt undvek larmet, men ett vittne ringde polisen. Polisledningen hävdade då att uppgifterna från anmälaren var för oklara, trots att han såg gärningsmännen bära ut paket mitt i natten, och att det dessutom lät som att de körde iväg medan larmsamtalet pågick.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Krister Martinsson berättar att Hästvedabutikens larm fungerade som det skulle vid tvåtiden på lördagsmorgonen, men att polisen inte åker ut förrän personalen bekräftat att det verkligen är ett inbrott. Därför åkte medarbetaren snabbt till butiken och konstaterade att dörren forcerats.

– Det är inte så jättebra att polisen vägrar komma och istället säger att man ska ringa en vän. Man kan undra om det är Postkodmiljonären, säger Krister Martinsson.

Gärningsmännen hade bara tagit sig igenom den yttre dörren till förbutiken. Kanske blev de skrämda.

Såg tre män på väg ut

Medarbetaren stannade kvar i butiken för att förbereda lite inför morgondagen. Efter ett par timmar hörde han ljud.

– Han hörde väsen vid kassan och tänkte att det kanske var jag som kom, förklarar Krister Martinsson som bor i Sölvesborg och alltså har lång resväg till butiken.

Kollegan gick för att titta och upptäckte tre män som var på väg ut med postpaket. Han såg att de körde iväg i en röd Volvo 240, men kunde inte se registreringsnumret.

– Han var tio sekunder från att konfrontera dem. Vad hade hänt då? En av dem hade en stor kofot i handen, säger Krister Martinsson.

Han förstår inte att förövarna vågar gå in när de ser att butiken är upplyst och det står en bil utanför.

– Då är de nog beredda att möta någon, säger han.

Han förklarar att han själv hade åkt och hjälpt sin kollega, trots den långa resvägen, om han inte haft ont i ryggen.

– Det hade ju varit bättre att vara två. Det var väldigt oroligt, säger han.

Hur prioriterar polisen?

Kollegan ringde polisen igen när han sett de misstänkta, men polisen kom inte denna gång heller.

– Om de hade kört efter dem hade de kanske hunnit ifatt dem. Hade de kommit efter första larmet hade de kanske kunnat ta dem på bar gärning. Ska vi ha det på det här viset? Hur prioriterar polisen? Vad gjorde de istället, undrar Krister Martinsson.

På lördagsmorgonen gjorde han polisanmälan om inbrotten. Inte heller då var det aktuellt för polisen att skicka en patrull för att säkra spår.

Männen har i alla fall fastnat på filmen från övervakningskameran. Två av dem var maskerade, men den tredjes ansikte syns.

– Polisen har lovat att komma och titta på filmen, berättar Krister Martinsson.

41 paket för 50 – 60 000 kronor

41 paket saknas.

– Det var postförskott på 50 000- 60 000 kronor, berättar Krister Martinsson.

Han tycker att det är konstigt att posten inte kan berätta för butiker som är postombud när det kommer paket mot postförskott på orimligt stora belopp.

– Det är inte bra att de skickar ut postförskott för så mycket pengar. De utsätter oss för fara, säger han.

Han tycker också att polisen måste ha så mycket resurser att en patrull kan skickas ut till ett pågående inbrott.

– Klockan halv tre på natten har man inte så många vänner att ringa till, säger han.

Uppbrutna paket hittades

Han berättar att polisen var i Hästveda senare på lördagen, men inte för att undersöka brottsplatsen i butiken.

– Någon annan hade ringt om att de hittat uppbrutna paket utanför Christianssons och då kom de för att titta på dem. Eftersom vi är postombud kom de hit och frågade om vi haft inbrott, berättar han.

Polispatrullen kunde alltså inte se att inbrottet redan var anmält.

– De försökte kolla om det varit någon incident i närområdet, men fick köra hit för att fråga, säger Krister Martinsson.

Han är förvånad över hur det fungerar.

– Det borde väl gått ut ett larm till alla polispatruller så att de kunde hålla utkik efter bilen. Om Ica upptäcker ett fel på en vara går det ut ett larm till alla butiker omedelbart. Det måste kunna fungera hos polisen också.

Larm gick ut till alla patruller

Just det verkar dock ha fungerat. Calle Persson, polisens presstalesman vid ledningscentralen i Malmö hittar ärendet och konstaterar att uppgifterna om tre män i en röd bil larmades ut till alla patruller i området strax före klockan fem på lördagsmorgonen.

Det framgår också av händelserapporterna att ingen patrull skickats ut, varken den första eller andra gången personalen ringde från butiken, men det finns inga uppgifter om varför.

– Inget annat större ärende är registrerat i området vid samma tidpunkt, säger Calle Persson.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se