Gruppen-3a-328x120

Bjärnumskarnevalen lockade fler än vanligt

Bjärnumskarnevalen lockade fler än vanligt

Musikpaviljongen och det stora engagemanget föra tt bevara den var ett givet inslag i karnevalståget i Bjärnum. Foto: Urban Önell
Musikpaviljongen och det stora engagemanget för att bevara den var ett givet inslag i karnevalståget i Bjärnum som följdes av en ovanligt stor publik. Foto: Urban Önell
Hasse Andersson med Jannike Stenlund och kvinnaböske band var dragplåster i parken. Foto: Urban Ön
Hasse Andersson med Jannike Stenlund och Kvinnaböske band var dragplåster i parken. Foto: Urban Önell

Bjärnumkarnevalen tog inte skada av krocken med flera andra stora evenemang i helgen.

– Jag har aldrig sett så mycket folk vid karnevalståget, säger karnevalsgeneralen Olle Davidsson.

Nostalgi var temat i år, men det hindrade inte inslagen av politisk satir i karnevalståget.

50-årsjubileet lockade många hemvändare. I parken lyssnade på lördagen en storpublik på över 1 000 personer på Hasse Andersson och Kvinnaböske band och barnfavoriten Pidde Pannkaka. På fredagskvällen kom rekordmånga, nära 500 betalande, när Bjärnumsungdomar uppträdde, karnevalsdrottningen kröntes och Jonathan Borg från Youtube-kanalen Dumbass medverkade.

Folk stod tätt längs Verumsvägen genom byn och ända upp till parken för att få se lördagens karnevalståg och skratta och applådera åt de bästa vagnarna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Musikpaviljongen var givetvis med. En demonstrant bar ett plakat med texten ”Våga vägra riva paviljongen” och på vagnen försökte någon bygga upp paviljongen medan en annan rev. Paviljongkämpen Evert Storm åsyftades förmodligen på en skylt med texten ”Storm i blåsväder”.

Hässleholms kommunhus fick en ny skylt med texten ”Igenbommat” och en medborgare försökte förgäves komma in medan receptionisten hänvisade till säkerheten.

Det har blivit svårare att ta sig in i kommunhuset i Hässleholm. Foto: Urban Önell
Det har blivit svårare att ta sig in i kommunhuset i Hässleholm. Foto: Urban Önell

Kommunfullmäktiges möte illustrerades av en vagn med höns i bur och ett kommunalråd skröt med att han fått 22 procent i löneökning på tio år. En av de vagnar som fick flest skratt var nog driften med kommunen som ger hemtjänstpersonalen böter, ”Tekniska kontoret lappar egna bilar”.

Hemtjänstpersonalen fick böter av kommunens egen lapplisa. Foto: Urban Önell
Hemtjänstpersonalen fick böter av kommunens egen lapplisa. Foto: Urban Önell

Mycket sång, musik och dans, Dream Catcher Cruisers gamla amerikanska bilar och ett fotbollslag som sprang runt och letade efter ett mål förhöjde också stämningen.

Karnevalståget innehöll många sång- och musikinslag.
Karnevalståget innehöll många sång- och musikinslag. Foto: Urban Önell
Dream Carchers Cruiser med jänkarvänner visade upp sina bilar.
Dream Carchers Cruiser med jänkarvänner visade upp sina bilar. Foto: Urban Önell

Sist i tåget kom en bil med Ronald Johnsson, 92, som en gång i tiden tog initiativ till karnevalen tillsammans med Bertil Jansson. Bjärnumsprofilen Bertil Jansson, brandchef, egen företagare och föreningsmänniska, hyllades med ett stort porträtt i bilen.

Ronald Johnsson, på passagerarplatsen, och Bertil Jansson, på fotot, uppmärksammades för att de tog initiativ till Bjärnumskarnevalen. Foto: Urban Önell
Ronald Johnsson, på passagerarplatsen, och Bertil Jansson, på fotot, uppmärksammades för att de tog initiativ till Bjärnumskarnevalen. Foto: Urban Önell

I parken var det så trångt det kunde framför scenen när Hasse Andersson med violinisten Jannike Stenlund och Kvinnaböske band började spela.

– Kul att vara i Bjärnum igen, det var ett tag sedan, sa Hasse på sitt folkliga sätt.

Mellan låtarna under den 45 minuter långa spelningen han hann berätta en hel del anekdoter, berömma publiken som kunde sjunga med och tacka alla som röstade på honom i Melodifestivalen, vilket gör att han jobbar mer än någonsin istället för att gå i pension som han annars tänkt.

Mer än 1 000 personer lyssnade på Hasse Andersson med band i parken.
Mer än 1 000 personer lyssnade på Hasse Andersson med band i parken. Foto: Berit Önell

Till slut meddelade han att det inte fanns tid till några autografer, selfies eller snack efter konserten eftersom bandet skulle vidare till en spelning i Båstad.

Men publiken fick höra Guld och gröna skogar en andra gång som extranummer.

Pidde Pannkaka fick barnen att dansa på scenen. Foto: Berit Önell
Pidde Pannkaka fick barnen att dansa på scenen. Foto: Berit Önell

När Pidde pannkaka tog över scenen kom barnen närmare, många ända upp på scenen där de dansade runt artisterna som fick uppmana dem att vara försiktiga så de inte kom för nära kanten.

Olle Davidsson, karnevalsgeneral sedan 35 år tillbaka, var mycket nöjd, trots krocken med kommunens Hässleholmsfesten på fredagskvällen och både Rally-SM och Hovdala International Horse Trials hela helgen. Samtliga evenemang fick ekonomiskt stöd av kommunen.

– Det verkar inte som att krockarna har stört oss ett dugg. Vi är också nöjda med sponsoravtalet med kommunen och de har lovat att det inte ska bli så här igen, säger Olle Davidsson till Frilagt.

En gång tidigare har Bjärnumskarnevalen fått sponsorbidrag av kommunen – av samma anledning som nu. Det var på 1990-talet och då var det Hässleholmsfestivalen som krockade med karnevalen.

– Vi kommer inte att söka bidrag igen, inte utan att kommunen krigar med oss, säger Olle Davidsson.

Han konstaterar att Bjärnumskarnevalen lever vidare med full kraft och att allt fler Bjärnumsbor vill engagera sig på olika sätt. Det är inte heller några problem att få sponsorer bland företagarna.

– Karnevalen är en tradition i Bjärnum, något som håller ihop byn och är roligt för alla åldrar. Sedan har vi alltid vågat göra lite större grejer, sätta upp mål och arbeta för att nå dem, förklarar han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se