torsjö live

För få sålda biljetter och ingen krögarhyra

För få sålda biljetter och ingen krögarhyra

Kommunens förlustgaranti måste utnyttjas efter Hässleholmsfesten i Djupadalsparken i fredags. Cirka 3 150 personer kom, vilket är cirka 1 900 färre än de budgeterade 5 000 och innebär 285 000 kronor mindre i intäkter.

De som tjänade pengar på tillställningen var av allt att döma de tre krögarna som inte betalade någon hyra för att sälja mat och dryck i serveringstältet.

Men kulturchef Anders Rosengren är mycket nöjd med arrangemanget.

– Det blev en riktig superfest och vi får bara positiv feedback, säger han.

Projektledaren Viktor Johansson och kulturchefen Anders Rosengren håller i det mesta kring Hässleholmsfesten.
Kulturchef Anders Rosengren är nöjd med Hässleholmsfesten, trots den ekonomiska förlusten. Foto: Berit Önell

Anders Rosengren beskriver stämningen på Hässleholmsfesten som bästa möjliga.

– Det var som i fjol, fast utan Joddla med Siv. När David Lindgren klev på scenen kom solen fram och sedan blev det en fantastisk kväll, säger han.

Han är också väldigt glad för att inga incidenter verkar ha inträffat.

– Inget tafsande, åtminstone inga polisanmälningar vad vi vet. Polisen sa att det var en ovanlig lugn kväll, trots att över 3 000 personer var samlade. Mycket hängde nog på att vi byggt bort alla mörka och undanskymda platser i parken och hade en jättestor organisation för säkerheten, säger han.

1 900 biljetter som inte såldes innebär ett minus på 285 000 kronor om budgeten i övrigt gick ihop.

– Det kan vi inte säga ännu. Vissa leverantörer blev dyrare och vissa billigare. Exempelvis behövde vi ha elektriker på plats lite längre tid än planerat, säger Anders Rosengren.

Han konstaterar att förlustgarantin som kommunledningen beviljat kommer att behöva utnyttjas. Hur mycket av de maximalt 400 000 kronor som går år vill han dock inte spekulera i.

Tror inte det kunnat bli mer folk

Han tror inte att förlusten beror på att flera stora publikevenemang sammanföll i helgen.

– Naturligtvis kan det ha bli en krock om folk ville gå på två saker som hände samtidigt och tvingas välja det enda. Men det var ju mycket folk på alla evenemangen, så det finns nog underlag, evenemang föder också evenemang. Massor av folk kom direkt från hästtävlingarna på Hovdala till Djupadalsparken, säger han.

Han betonar att krocken med Bjärnumskarnevalen var en miss som inte ska upprepas.

– Jag förstår att en del var irriterade på det, säger han.

Varför det då kom så mycket mindre publik än budgeterat anser han är omöjligt att svara på.

– Man kanske ska ställa in sig på att det blir ungefär så här mycket folk på en sån här fest, säger han.

Men målsättningen var väl att det skulle gå runt?

– Det var ett mål som inte höll, säger Anders Rosengren.

Varför behövde krögarna inte betala hyra?

– Det var viktigt för oss att ha med dem. Det är en risk för dem när det är första gången för ett evenemang. För dem kostar det att bygga upp sin infrastruktur och här var det bara för en kväll, förklarar han.

Allt tyder nu på att de tjänade bra med pengar.

– Jag vet bara att det måste ha varit en väldigt bra kväll för dem. Vi har inga siffror på det, men kommer att be att få deras omsättning, säger Anders Rosengren.

Funderar på en fortsättning

Om Hässleholmsfesten får en fortsättning tror han att det går att ta ut hyra från krögarna.

– Jag vet inte hur mycket vi skulle kunna ta betalt, men om de vet att det är lukrativt finns ett incitament för dem att vara med. Om vi gör det här igen blir det något helt annat, säger han.

Ingenting är bestämt om framtiden, men Anders Rosengren tror att det skulle bli en större publik om Hässleholmsfesten anordnas likadant nästa år eftersom folk då skulle veta vad det är.

– Det finns ett väldigt stort intresse för konceptet som sådant. Nu får vi avvakta alla siffror och göra en ordentlig utvärdering för att se om det finns vilja att göra det här igen, säger han.

Själv är han försiktigt positiv till tanken.

– Om vi kan hitta ett sätt att göra något för medborgarna och få det mer hållbart ekonomiskt skulle vi nog vara intresserade, säger han.

Frilagt har sökt kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S).Hon vill dock vänta med kommentarer tills helgen utvärderats.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se