Gruppen-3a-328x120

Tyringedagarna går plus av egen kraft

Tyringedagarna går plus av egen kraft

Tyringedagarna brukar locka en stor publik. Foto: Bert Wilnerzon
Tyringedagarna brukar locka en stor publik. Foto: Bert Wilnerzon

Torsdag-lördag är det dags för Tyringedagarna som i år för första gången hålls i augusti. Det är som vanligt fest med underhållning, marknad och talangjakt, allt gratis utom mat och dryck. Åtta-nio tusen personer brukar komma. Nytt för i år är bland annat att det blir kräftskiva på lördag kväll. Tyringe hockey fyller dessutom 80 år och det firas stort på torsdag kväll.

Tyringedagarna förväntas gå med plus även i år, tack vare ideellt arbete och många sponsorer.

– Vi har inga förlustbidrag från kommunen, säger Tomas Olsson, stolt festgeneral som nu har ett par hektiska dagar innan allt är på plats.

Tomas Olsson är festgeneral för tredje året och hoppas att Tyringedagarna ska fortsätta att gå plus ekonomiskt.
Tomas Olsson är festgeneral för tredje året och hoppas att Tyringedagarna ska fortsätta att gå plus ekonomiskt.

Tyringedagarna har tidigare alltid hållits i maj, men i år visade det sig svårt att hitta en helg där evenemanget inte krockade med annat. Risken var att det skulle ha blivit för tidigt i maj med kyliga kvällar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Sedan lade Vinslövsdagarna tyvärr ner och vi passade på att knyta upp den här helgen som ju också är lönehelg. Det blir spännande att se hur det går att ha Tyringedagarna i augusti. Vädret ser väldigt lovande ut i alla fall, konstaterar Tomas Olsson som håller i trådarna för tredje året i rad.

I arrangörskommittén finns Lions, Tyringe byalag, Partyfabriken, Hassans tivoli och tyringe.nu.

Tomas Olsson hoppas att årets mattema med bland annat kräftskiva ska slå väl ut.

– Vi hoppas på att ett par hundra personer vill boka in den, säger han.

Torsdagen inleds med traditionell fisketävling vid Verktygsdammarna och avslutas med hockeyjubileum. Många gamla spelar är inbjudna och klockan 18.30 blir det parad med alla lag till Åparken.

Ståuppkomikern Martin Svensson är konferencier under själva festkvällen. Tidigare fritidschefen och hockeyspelaren Eje Johansson berättar minnen från de goda åren.

– Det blir en häftig kväll med många skratt, gamla minnen och god mat, säger Tomas Olsson.

Själv medverkar han också som DJ Tomme med ”musik ni minns”. Även han firar ett jubileum, hela 30 år som DJ.

På lördagskvällen är Smens baglomma dragplåster. Tidigare på eftermiddagen blir det barnunderhållning med Pidde Pannkaka.

– Tyringedagarna har gått med lite vinst de två senaste åren och den har vi satt i en Tyringefond. I år använder vi för första gången pengar ur den och kan därför bjuda barnen på Pidde Pannkaka, berättar Tomas Olsson.

Under fredagen är det traditionellt barnens förmiddag på Tyringedagarna med gratis tivoli och glass, dans, lek och allsång. Vid lunch är det pensionärernas tur med rabatterad mat och underhållning med Leif Linderoth.

På fredagskvällen spelar Stefan Persson allt från visor till rock n´roll i sin dragspelsshow. Sedan fortsätter han tillsammans med Partyfabrikens egna serverande artister.

På lördag förmiddag blir det marknad, minimässa och loppis med föreningar och företag, visning av räddningstjänstens utbildningscontainer med mera.

Tyringedagarna bjuder på ett späckat program i tre dagar.
Tyringedagarna bjuder på ett späckat program i tre dagar.

Tomas Olsson konstaterar att det finns många företag som vill vara med och sponsra och många eldsjälar som ställer upp och jobbar ideellt i Tyringe.

– Vi har visionen att det ska vara gratis och för alla. Tre dagars underhållning gratis är lite unikt, säger Tomas Olsson.

Han är positiv till arrangemanget Hässleholmsfesten, men kritisk till att det finansierats med skattemedel.

– Det hade varit sin sak om kommunens ekonomi gått plus, men det ska ju dras ner på både skola och vård, säger han.

Han förstår inte att kommunen både kan projektanställa folk och anlita volontärer.

– Ett privat företag, exempelvis Partyfabriken i Tyringe, kan inte använda volontärer. Kommunen konkurrerar inte på samma villkor, säger han.

Han undrar om förlustgarantin ens räcker för att Hässleholmsfesten ska gå ihop ekonomiskt eftersom många av de drygt 3 000 sålda biljetterna var barnbiljetter som kostade 30 kronor styck istället för 150.

– Det enda vi för vår del kan få från kommunen är en liten del av tätortsbidraget som är totalt 65 000 kronor till allt som händer i Tyringe under ett helt år, berättar han.

Även Säle Svensson på Partyfabriken är kritisk till kommunens agerande.

– Det finns ingen chans att kommunen ska klara att fixa en sådan fest. Det är vi som kan göra det här och har utrustning som tält, ljus, ljud och kök så vi inte behöver hyra allting, säger han.

Han undrar också om kommunen följer konkurrenslagstiftningen.

– Men kommunen har nu lovat oss en dialog inför framtiden, berättar han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se