Gruppen-3a-328x120

Otjänligt dricksvatten i Västra Torup

Otjänligt dricksvatten i Västra Torup

Dricksvattnet i kommunens vattenverk i Västra Torup är otjänligt på grund av höga halter koliforma bakterier. Invånarna uppmanas koka vatten som ska användas till mat och dryck i Västra Torups samhälle och Svenstorps fritidsområde. Hässleholms vatten satte på torsdagseftermiddagen ut en vattentank vid kyrkan.

Allmänheten kan hämta vatten i en mindre vattentank på en släpvagn som Hässleholms vatten  på torsdagseftermiddagen ställde upp utanför kyrkan i Västra Torup. Foto: Urban Önell
Allmänheten kan hämta vatten i en mindre vattentank på en släpvagn som Hässleholms vatten på torsdagseftermiddagen ställde upp utanför kyrkan i Västra Torup. Foto: Urban Önell

Hässleholms kommun och Hässleholms vatten informerar på sina hemsidor om att bakterierna upptäcktes vid den senaste ordinarie provtagningen av dricksvattnet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

De hänvisar också till Livsmedelsverkets kokrekommendationer vid misstanke om att dricksvattnet innehåller mikroorganismer som kan göra människor sjuka. Där står bland annat att det räcker att koka upp vattnet tills det bubblar kraftigt. Det behöver alltså inte koka en viss tid. Dricksvattnet bör sedan förvaras i en väl rengjord behållare i rumstemperatur eller kallare, gärna i kylskåp. Även vatten som ska användas i kaffebryggare ska kokas eftersom bryggaren inte värmer upp vattnet tillräckligt. Livsmedelsverket rekommenderar också att kokt vatten används för att skölja frukt och grönsaker och till tandborstning.

Okokt vatten kan däremot användas bland annat till att koka mat i, tvätta sig och diska om disken får torka innan den används.

Barn bör inte leka i vattenspridare, bada i bassänger eller liknande.

Enligt Livsmedelsverket indikerar höga halter koliforma bakterier i första hand inläckage av ytligt vatten, men påverkan av avföring från människor eller djur, till exempel via avlopp eller naturgödsel kan inte uteslutas. Koliforma bakterier kan också öka risken för vattenburen smitta.

Orsaken till de höga halterna i Västra Torup är än så länge okänd, men nya prover har nu tagits.

Cirka 200 personer får sitt dricksvatten från Västra Torups vattenverk.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se