logga-ligg-tjock

Full fart för alla åldrar på Tyringedagarna

Full fart för alla åldrar på Tyringedagarna

Tyringedagarnas program lockade mycket folk, här under konserten med Pidde pannkaka. Foto: Berit Önell
Tyringedagarnas program lockade mycket folk, här under konserten med Pidde pannkaka. Foto: Berit Önell
Frilagt och Gruppen för oberoende press var på plats vid ett marknadsbord på Tyringedagarna.
Frilagt och Gruppen för oberoende press var på plats vid ett marknadsbord på Tyringedagarna, från vänster Bebelyn Placiente Robedizo, Berit Önell och Berit Dagner.

– Många har sagt till mig att Tyringedagarna är bättre i år än på många år, berättade festgeneralen Tomas Olsson glatt för Frilagt på lördagseftermiddagen.

Säle Svensson på Partyfabriken verkade lika uppåt.

– Här är cirka 4 000 personer idag. Det är så här det ska vara, fest för alla åldrar, olika slags aktiviteter och det mesta är gratis, sa han.

Bland företag och föreningar som visade upp sig på minimässan i Åparken fanns också Frilagt och Gruppen för oberoende press.

Tomas Olsson berättade att det nya konceptet med Tyringedagarna i augusti nu ska utvärderas innan det beslutas om det ska bli vid samma tid nästa år.

– Det är en bra helg, en lönehelg den enda gången det egentligen betyder något eftersom det är efter semestern och folk nog annars inte har så mycket pengar kvar,

Underhållningen pågick i Partyfabrikens tält.
Underhållningen pågick i Partyfabrikens tält.

säger han.

Programmet har varit späckat i fyra dagar. Tyringe Hockeys 80-årsjubileum på torsdagskvällen lockade 1 000 personer till festtältet i Åparken.

Musikalisk underhållning med Partyfabrikens serverande artister, Smens baglomma med flera, talangjakt för barn och

ungdomar, tivoli, barnaktiviteter och seniorprogram har lockat Tyringebor med flera till Åparken och dess omgivningar.

På lördagen var barnmusikfavoriten Pidde Pannkaka det stora dragplåstret för barnen, tack vare att Tyringedagarna gått lite plus två år i rad. Han heter egentligen Petter Hedwall och avslöjade att han faktiskt kommer från Tyringe och fick med sig de yngsta i både dans och lek.

Pidde Pannkaka var populär hos de yngsta.
Pidde Pannkaka var populär hos de yngsta.

Bakom marknadsborden på minimässan stod friidrottaren och OS-hinderlöparen Dan Glans och lärde ut kulstötning. Barnen utmanades att försöka komma i närheten av tidigare rekord, världsrekordet på 23 meter, Sverigerekordet på 21,5 meter eller Tyringerekordet på 13 meter som sattes av Emil Geivald på 1950-talet.

– Det var rätt roligt, sa Nils Persson, nio år, efter sitt första försök.

Han kan tänka sig att göra det här fler gånger.

Nils Persson, nio år, fick prova på att stöta kula under ledning av Dan Glans.
Nils Persson, nio år, fick prova på att stöta kula under ledning av Dan Glans.

Mamma Kajsa Persson provade också på.

Brobyggarna som vill främja flyktingars integration i Tyringe var med och medverkade med trummusik.
Brobyggarna som vill främja flyktingars integration i Tyringe var med och medverkade med trummusik.

– Jättekul! Jag har gjort det förut, men det var många år sedan, berättade hon.

Dan Glans är engagerad i friidrottsklubben SK-69 som också deltog i minimässan och uppmanade besökarna att anmäla sig till det traditionella Tyringejogget den 10 september. Evenemanget fick ett uppsving förra året med en 100-procentig ökning av deltagarantalet jämfört med året före.

Tyringe öppna mästerskap kombineras numera med motionslopp, barnloppet lilla bergsloppet, tipsrunda och skolreserejset som hade premiär förra året för att locka ut högstadieungdomar i skogen. I fjol fullföljde elva tremannalag skolreserejset, alltså 33 ungdomar, och två klasser fick 1 500 kronor var till en skolresa.

– Ungdomar rör sig lite för lite, vi vill få ut dem i skogen, säger Ingemar Hesselbom, ordförande i SK-69.

Berit Önell

Räddningstjänsten var också på plats med sin utbildningscontainer med inredda rum, ett med en docka i en säng och ett med ett kök. - Här kan vi till exempel visa hur man släcker om olja fattar eld i köket, förklarar Tobias Ullmark och låter Yasin och Delibrin Meshte kika in.
Räddningstjänsten var också på plats med sin utbildningscontainer med inredda rum, ett med en docka i en säng och ett med ett kök.
– Här kan vi till exempel visa hur man släcker om olja fattar eld i köket, förklarar Tobias Ullmark och låter Yasin och Delibrin Meshte kika in.

 

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se