Gruppen-3a-328x120

Dricksvattnet bör kokas hela veckan

Dricksvattnet bör kokas hela veckan

Västra Torupsborna bör fortsätta att koka sitt dricksvatten hela veckan. Det förklarar Per-Åke Nilsson på Hässleholms vatten på måndagen.

Under natten rengjordes vattenreservoaren i Västra Torups vattenverk. Orsaken till att vattnet blev otjänligt är fortfarande oklar, men viss smuts och en död liten ödla hittades vid rengöringen.

– Vi har inget kvitto på att vattnet är tjänligt ännu. För det krävs två godkända vattenprover. I allra bästa fall får vi det i slutet på veckan, säger Per-Åke Nilsson.

Allmänheten kan hämta vatten i en mindre vattentank på en släpvagn som Hässleholms vatten  på torsdagseftermiddagen ställde upp utanför kyrkan i Västra Torup. Foto: Urban Önell
Allmänheten kan hämta vatten i vattentankar som Hässleholms vatten ställt upp, en utanför kyrkan i Västra Torup och en vid båtplatsen vid Resarevägen i Svenstorp. Foto: Urban Önell

Per-Åke Nilsson säger att det är svårt att vara säker på vad som förorenat vattnet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det samlas alltid lite smuts på golvet i reservoaren. Ödlan var bara ett par centimeter lång, men det kan räcka. Det behövs inte så mycket för att förorena vattnet och det är därför vi har löpande kontroll, säger han.

På lördagen kom preliminärt svar på det nya vattenprov som togs efter att det i torsdags meddelats att vattnet var otjänligt på grund av förhöjda halter av koliforma bakterier. På måndagen kom ett verifierat svar som visar att vattnet fortfarande är otjänligt.

Natten till måndagen skyddsklorerades vattnet och det kan därför lukta och smaka lite klor de närmaste dagarna. Spolning av ledningsnätet pågår under måndagen.

Ett nytt vattenprov kommer att tas imorgon och sedan ytterligare ett på onsdag eller torsdag. Ett preliminärt svar tar ett dygn, ett verifierat två dygn. Det är alltså inte säkert att två prov hinner bli klara före helgen.

– För att bli säkra vill vi också ta prover hos abonnenter, troligen på skolan och något mer ställe, förklarar Per-Åke Nilsson.

De ordinarie vattenproverna visade i torsdags att vattnet i Västra Torup hade en förhöjd halt av koliforma bakterier, 18 per 100 milliliter. Gränsen för otjänligt går vid 10 när det gäller kommunalt dricksvatten där många berörs. För enskilda vattentäkter går gränsen vid 50.

Omprovet visade 15 koliforma bakterier.

Per-Åke Nilsson konstaterar att det hade varit värre om vattnet varit förorenat av e-coli.

– Då är det större risk att folk blir sjuka. Ingen har blivit sjuk av vattnet den här gången vad vi vet, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se