torsjö live vers2

Känd veterinär vill stoppa osund hundavel

Känd veterinär vill stoppa osund hundavel

– Det är inte acceptabelt att djur ska fara illa för att människan vill avla fram överdrifter, sa den kände veterinären Johan Beck Friis när han nyligen föreläste på Hantverksgården i Hästveda.

Lokalen var som förväntat fullsatt av intresserade åhörare och Jeanette Thelander, ordförande i Djurskyddet Nordostskåne som var arrangör tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan, berättar att några hade ringt för att boka plats för att försäkra sig om att inte missa föreläsningen.

Johan Beck Friis tog under sin föreläsning i Hästveda upp många exempel på hur hundar far illa på grund av osund hundavel. Foto: Jeanette Carlsson Ström
Johan Beck Friis tog under sin föreläsning i Hästveda upp många exempel på hur hundar far illa på grund av osund hundavel. Foto: Jeanette Carlsson Ström

Johan Beck Friis har en gedigen meritlista och lång erfarenhet av att jobba för djurens väl. Han är chefredaktör för tidningen Svensk veterinärtidning och informationschef vid Sveriges veterinärförbund(SVF). Tidigare har han bland annat varit regeringsexpert i den statliga djurtransportutredningen år 2001-2003 samt expert i utredningen om en ny djurskyddslag 2009-2011 (den ligger för övrigt fortfarande på näringsdepartementet.) Utöver det har han skrivit debattartiklar och medverkat debattprogram som djurens eviga försvarare.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

När jag frågar Johan Beck Friis vad det är som driver honom låter inte svaret vänta på sig.

– Jag brinner för djurskydd och omsorg om våra djur.

Johan Beck Friis har varit röst åt allt från minkar till lantbruksdjur. Han har argumenterat mot näringslivet för att slaktdjur ska slippa långa och trånga transporter och inte minst har han blivit hårt ansatt när han sedan många år tillbaka gått i bräschen mot osund hundavel.

Trubbnosiga raser försäkras ej

Under kvällen visar Johan Beck Friis bilder på osunda hundraser. De som i särklass sticker ut är de brakycefala (trubbnosiga) raserna som mopsar, bostonterriers, franska bulldoggar, engelska bulldoggar, pekingeser med flera. Dessa raser har så många problem att djurförsäkringsbolagen inte längre låter försäkra hundarna för deras rasspecifika problem.

Vi får se hundar med stora klotformade ögon som kan ramla ur ögonhålan, hundar som har så mycket skinn i ansiktet som hänger ner som påsar under hakan så att ögonen inte orkar hållas stängda utan är helt öppna och illröda. Johan Beck Friis förklarar att han och hans veterinärkollegor är trötta på att operera hundar för att de ska kunna syresätta sig och för att de ska kunna se. Han menar att det hade inte behövts om hundaveln riktat in sig på sunda hundar.

– Förebygga är bättre än att bota är veterinärkårens devis, säger han och fortsätter med att visa och berätta om exempel på hundar som opererats för att kunna se bara för att människor vill avla så att huden ska hänga ner över ögonen, eller att det är gulligt när hundar snarkar och lägger sig platt på magen och vägrar gå.

Johan Beck Friis berättar att hundägarna inte alla gånger förstår att det är syrebrist utan tycker det är gulligt när mopsen ligger och snarkar, eller vägrar gå. Vi får se röntgenbilder på små missbildade luftstrupar där luftvägsinfektioner och lunginflammationer är vanligt förekommande.

Krav på förändring

I iuli förra året fick över 500 veterinärer nog och skrev ett öppet brev till Jordbruksverket och Svenska Kennelklubben med krav på krafttag mot den osunda avel som bedrivs inom vissa trubbnosiga raser. Brevet gick under namnet trubbnosupproret. Samtidigt startar svensk djursjukvård upp en kampanjsida under namnet # OGULLIGT

Att det går utför med hundaveln inom många raser är inget nytt, men som Johan Beck Friis säger: Uppfödarna och ägarna tar det personligt och det är ett mycket känsligt ämne.

År 2009 grundlade Veterinärförbundet och Svenska Kennelklubben tillsammans SRD, Särskilda rasspecifika domaranvisningar.

– Utställningsdomarna måste veta om problemen. Hundar som går emot SRD ska inte få priser på grund av osundhet.

Johan Beck Friis menar att det är ett försök att vända trenden på att avla på osunda hundar. Det är oftast de hundar som vinner på utställningar som det avlas på.

Svenska Kennelklubben lyckades få med en liten ändring i den internationella moderorganisationen FCIs regelbok 2011 och det var enligt Johan Beck Friis en stor bedrift.

– Det har inte tidigare varit av större vikt om hunden uppvisar en osund hälsa, eller inte kan röra sig obehindrat. Det är istället ”rastypiskt” med många av de osunda idealen, säger han.

Sjuka hundar prisbelönas trots avelsförbud

Johan Beck Friis visar ett mycket bra exempel på hur fel hundaveln är. Enligt rasstandarden för mexikansk nakenhund diskvalificeras den pälsade varianten i utställningssammanhang, trots att det är den som är den friska varianten. Det är numera förbjudet att avla på de hårlösa då alla bär på sjuka gener. Men det är fortfarande dessa som prisbelönas på utställningar.

Johan Beck Friis använder sig av vargen, hundens anfader, som jämförelse.

– Det är inte många raser idag som har de rätta proportionerna, med vägvinnande steg, en mun som har plats för 42 tänder, lagom med päls, en kropp som kan användas till att röra sig, säger han.

Positiva nyheter finns

Johan Beck Friis avslutar ändå sin föreläsning med lite positiva nyheter. Bland annat krävs nu hälsointyg för avel med hund av kortskallig/trubbnosig ras. Informationsmaterial riktat mot marknadsförare/reklamfirmor har tagits fram. Enligt Johan Beck Friis är det viktigt att dessa raser slutas ses som gulliga när de används i reklam som ofta har stor genomslagskraft.

Diskussionerna går stundtals heta då inte alla tycker som Johan Beck Friis. Men han har majoriteten på sin sida och han är van vid att det kan blåsa hårt när han försvarar dem som inte har någon egen röst. Jag frågar honom om den gången för några år sedan då han var med i ett tv-program hos Robert Aschberg och han dömde ut en schäfer som gick på hasorna och han beskrev i detalj hur den led.

– Ja, då var de inte glada på mig, säger han och skrattar.

Jag är iallafall glad att Johan Beck Friis ger så många djurägare en tankeställare. Det är ju som han säger trots allt köparna som till stor del styr marknaden och priserna. Kan han få fler att förstå att vissa hundraser lider och inte bör avlas på så sjunker efterfrågan och priserna går ner. Även den så fruktansvärda hundsmugglingen skulle troligtvis minska om det inte längre finns ekonomiska vinster i den.

Jeanette Carlsson Ström

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se