torsjö live vers2

Före detta Hörja Livs blir café och loppis

Före detta Hörja Livs blir café och loppis

Tre år efter att lanthandeln Hörja Livs stängde är fastigheten nu såld och får inom kort nytt liv. Foto: Berit Önell
Tre år efter att lanthandeln Hörja Livs stängde är fastigheten nu såld. När den nye ägaren Christer Jönsson flyttat ner från Enköping får lokalerna nytt liv. Foto: Berit Önell

Gamla Hörja Livs får nytt liv och blir café och loppis. Tre år efter att lanthandeln stängde är fastigheten till slut såld.

Nye ägaren Christer Jönsson, född i Kristianstad, flyttar från Enköping med sambon Åsa Sjöqvist, tre hundar och massor med idéer.

– Roligt för hela byn att det händer något i lokalerna, säger tidigare lanthandlarna Tord och Lena Nordström.

Det största rummet i lokalerna ska bli Loppishallen i Hörja.
Det största rummet ska bli Loppishallen i Hörja.

Christer Jönsson berättar att allt nu är klart. Det har varit på gång ett tag, men först för några dagar sedan blev lägenheten i Enköping såld och definitivt datum kunde spikas. Den 15 oktober går flyttlasset från Enköping. Paret kommer att bo i lägenheten bredvid affären.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

– Men vi måste renovera butikslokalerna och kan inte öppna förrän tidigast den 31 december, i så fall på dagen tre år efter att Hörja Livs stängde. Men troligen blir det strax efter nyår, säger Christer Jönsson till Frilagt.

Han har i nio år drivit Enköpings största loppis, Loppishallen. En del av varulagret ligger nu nerpackat i 1 200 flyttkartonger i ett magasin i Vinslöv.  Namnet följer med i flytten och med ortsnamnet tillagt så blir det Loppishallen i Hörja.

– I den gamla livsmedelsdelen öppnar Hörja Café, loppisen ska vara i den stora hallen., berättar Christer.

Tord och Lena Nordström håller nu på att tömma lokalerna på de sista resterna av lanthandeln, mest sådant som hör till bilverkstaden. Det här rummet, närmast ingången, ska bli café.
Tord och Lena Nordström håller nu på att tömma lokalerna på de sista resterna av lanthandeln, mest sådant som hör till bilverkstaden. Det här rummet, närmast ingången, ska förvandlas till café.

Caféet ska främst servera hembakat som Åsa kommer att stå för. Är det någon som vill ha en smörgås går det också bra. Hon kommer dessutom att arbeta som undersköterska. Men Christer lovar att även han kan baka om det skulle behövas.

Christer ser lokalernas läge vid riksväg 24 som perfekt för verksamheten. Han hoppas att många ska stanna för att ta en fika och handla.

– Jag planerar också en utlokaliserad turistinformation i caféet, i samarbete med turistbyrån i Hässleholm, berättar han.

Idéerna flödar. Med strövområdet Vedema inpå knutarna funderar han på möjligheten att hyra ut cyklar och fiskeutrustning.

Christer har arbetat som officer i försvaret i 40 år. 59 år gammal, ett år före pension, sadlar han om för att satsa i Hörja.

-Roligt för hela byn att det händer något i lokalerna, tycker Tord och Lena Nordström som efter tre år är glada att fastigheten äntligen är såld.
– Roligt för hela byn att det händer något i lokalerna, tycker Tord och Lena Nordström som inte trodde att det skulle ta så lång tid att sälja fastigheten.

Lena och Tord Nordström har väntat länge på att få sälja fastigheten, men får nu bråttom att packa, både i lägenheten och i affären. Allt ska ut. Det som finns kvar på hyllorna är mest sådant som ska till bilverkstaden som Tord flyttar upp till gården i Ravnahalla.

– Vi trodde inte att det skulle ta så lång tid att sälja, säger Lena som idag arbetar med catering.

Innan de stängde butiken hade de en spekulant som var intresserad av att driva verksamheten vidare. Men efter många om och men blev det inte så.

– Den väntan var hemsk. Det hade varit roligt om affären blivit kvar, men nu känns det väldigt roligt att det blir detta istället, säger Tord.

Nu har de några intensiva veckor framför sig innan de fått ordning på allt. De har dock båda redan en betydligt lugnare tillvaro än när de drev affären och nästan aldrig var lediga.

– Nu kan vi unna oss att åka ut på en dagstur tillsammans, det känns lyxigt, säger Lena.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se