Gruppen-3a-328x120

Kommunen bromsar fibergrävning i Vinslöv

Kommunen bromsar fibergrävning i Vinslöv

Många Vinslövsbor är irriterade på att kommunen försöker hindra företaget Fibertjänst att gräva fiber i samhället, trots att grävtillstånd finns via Telias dotterbolag Skanova. När Fibertjänst hade öppet hus i Vinslövs IF:s klubbstuga på måndagskvällen fick flera veta att de inte kan få fiber trots att grannarna nu får. Det beror på att kommunen sagt nej till grävning på några meter här och där.

– Kommunen ser tydligen hellre att invånarna inte får fiber än att de får det av någon annan än kommunen, säger Fredrik Lerigon, vd för Fibertjänst.

I Tyringe har Fibertjänst helt dragit sig tillbaka på grund av kommunens agerande.

Många Vinslövsbor var frustrerade över att fiberutbyggnaden dröjer. I mitten Markus Ridderstedt från Fibertjänst och bakom honom kollegan Kristoffer Bresch. Foto: Berit Önell
Många Vinslövsbor är frustrerade över att fiberutbyggnaden dröjer. I mitten Markus Ridderstedt från Fibertjänst och bakom honom kollegan Kristoffer Bresch. Foto: Berit Önell

Fibertjänst gräver nu fiber i sydöstra Vinslöv. Eller rättare sagt, gräver och borrar, eftersom det blir mindre störningar av borrning när fibern dras över privat mark på en del ställen där kommunen säger nej.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Företaget hade skickat ut brev om mötet till alla som anmält intresse för fiber i sydöstra Vinslöv. De flesta breven hade dock aldrig nått sina mottagare. Trots det var mötet välbesökt.

Syftet var egentligen att nå de sista som ville teckna avtal i området.

– Det skulle varit sista dagen att teckna sig, men eftersom posten inte fungerade förlänger vi tiden till den 13 november, berättar Fredrik Lerigon.

De flesta av frågorna på mötet handlade om kommunens agerande.

– Den första timmen var det bara fokus på hur missnöjda folk var med kommunen, att en namninsamling startat med mera. Det var många oroliga, arga och frustrerade människor. Själv känner jag mig ganska maktlös, trots att jag är projektledare. Det känns dumt att inte kunna ge kunderna ordentliga svar eftersom vi inte får svar från kommunen, berättar Markus Ridderstedt som representerade Fibertjänst på plats tillsammans med Kristoffer Bresch.

”Skrämmande”

Christer Carlsson är en av många frustrerade Vinslövsbor.

– Vi upplever Hässleholms kommun som motsträviga. Det är skrämmande att de gör så här. Jag tycker att kommunen och andra aktörer som vill lägga fiber kunde samarbeta istället, säger han.

Markus Ridderstedt beklagar att han var tvungen att släppa bomben att vissa av Vinslövsborna som tecknat sig alltså inte kan få fiber i nuläget. Det gäller fyra – fem adresser som tecknat sig och 14 som anmält intresse. Totalt säger Markus Ridderstedt att anslutningsgraden i området är nära 40 procent (av cirka 250 hushåll).

Bland dem som fick negativt besked fanns Lars och Camilla Fredriksson på Storgatan som hoppats få fiber i september. Sedan har hela projektet blivit försenat.

– Grannen får, men inte vi, konstaterar Lars.

Han förstår inte varför den ena får och inte den andre.

– De kan tydligen borra eller skjuta under gator på andra ställen, varför går det inte hos oss?

Stopp i kommunala parker och gator

Fredrik Lerigon berättar att grävtillståndet gäller större delen av området, men att en del övergångar inte ingår.

– Det handlar om kommunal mark, mest parker, men även en del gator, där vi skulle behöva gräva några meter. Ibland kan vi istället gå över privat mark, men inte alltid, säger han.

Fibertjänst bygger nu fiber i sydöstra Vinslöv, men har backat från Tyringe.
Fibertjänst bygger nu fiber i sydöstra Vinslöv, men har backat från Tyringe.

Han säger att det varit ett pusslande för att överhuvudtaget kunna gräva i Vinslöv.

– Vi fick vårt grävtillstånd före sommaren, innan kommunen beslöt att inte ge fler grävtillstånd. Vårt gamla tillstånd gäller, men vi fick inte lägga till något, förklarar han.

Han berättar att kommunen också varit mycket svår att få kontakt med.

– De svarar inte ens. Vi har försökt på alla sätt, via telefon, mejl, att pratat på plats och ha möte, men de svarar inte på vår grävansökan. Vi vänder oss till marklovsenheten (tekniska förvaltningen) som har auktoritet att ge oss grävtillstånd, men de skickar ärendet raka vägen till IT-avdelningen. Sedan händer ingenting.

Fibertjänst har också frågat IT-avdelningen om det fanns intresse att samförlägga.

– Det ville de inte eftersom det var för små bitar och de ansåg dessutom att vi inte fick gräva, berättar Fredrik Lerigon.

Han drar slutsatsen att kommunens företrädare inte vet hur de ska hantera situationen.

– Dessutom vill de ha monopol, säger han.

Aldrig sett något liknande

Fredrik Lerigon säger att han inte har sett något liknande i någon annan kommun.

– Det har varit på en annan nivå. Jag har aldrig varit med om att en kommun så direkt motarbetar att invånarna får fiber.

Han tycker också att kommunen har en märklig tolkning av vad samförläggning innebär.

– Det handlar väl om två som vill gräva samtidigt och hittar en gemensam lösning, inte att kommunen ska stoppa oss nu för att de kanske vill gräva själva senare.

Trots allt hoppas Lerigon fortfarande att kommunen ska ändra sig och ge grävtillstånd.

– Vinslöv skulle varit färdigt nu om inte kommunen krånglat, säger han.

Ger upp Tyringe

Enligt den plan kommunen presenterade i samband med kommunfullmäktige i förra veckan ska Vinslöv få fiber 2018. Men Matteröd och Farstorp ska prioriteras före Vinslöv, Hästveda och Vittsjö.

Tyringe ska enligt planen få kommunal fiber redan 2017.

– Kommunen är på väg in där nu. För de boendes skull backar vi. Det är bättre att de får kommunal fiber än ingen alls, säger Fredrik Lerigon.

Fibertjänst är en av flera aktörer som anmält Hässleholms kommun till Konkurrensverket för hanteringen av grävtillstånden.

– Det här kommer Hässleholms kommuninvånare att få betala dyrt så småningom genom straffavgifter med mera. Dessutom väljer de flesta kommunens fiber för att det inte finns något annat val. I centrala stan slåss flera aktörer och när kommunen spenderar så mycket på att konkurrera räcker pengarna kanske inte till landsbygden. Det har vi sett på andra ställen, säger Lerigon.

Han medger att informationen till kunderna i Vinslöv inte varit bra.

– Vi får ta på oss det.  Men det är jättesvårt för oss att förhålla oss till att vi inte får någon information från kommunen.

Frilagt har förgäves sökt Stefan Alvedal som beslutar om grävtillstånd på kommunens tekniska förvaltning.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se