torsjö live vers2

Lämnar inte paviljong Möte om offert inställt

Lämnar inte paviljong Möte om offert inställt

De är fast beslutna att hindra att musikpaviljongen rivs, från vänster Ronny Larsson, Peter Alf, Leif Henningsson och Evert Storm. Foto: Berit Önell
De är fast beslutna att hindra att musikpaviljongen rivs, från vänster Ronny Larsson, Peter Alf, Leif Henningsson och Evert Storm. Foto: Berit Önell

Musikpaviljongen är sedan tidigt på måndagsmorgonen ”ockuperad” av aktivisterna som vill bevara den på sin ursprungliga plats i Officersparken. Från Ronny Larssons husbil har de utsikt över parken.

– Vi har inte ockuperat något, men vi bevakar paviljongen så att det inte händer något. Om de kommer för att börja riva sätter vi oss i paviljongen, förklarar Peter Alf.

Vid lunchtid meddelades att tisdagens planerade möte med tekniska nämndens arbetsutskott är inställt. Kallelsen hade gått ut med för kort varsel.

Björn Widmark, till vänster, och Ernst Herslow i Folkets väl är kritiska till värderingen av Havremagasinet. Foto: Berit Önell
Ernst Herslow (FV).

I torsdags avslöjade Frilagt att totalkostnaden för att flytta musikpaviljongen nu beräknas till hela 2,5 miljon kronor. Det är 1,5 miljon mer än vad kommunen får i köpeskilling av byggherren Jacob Karlsson som planerar ett femvåningshus i parken.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Samtidigt stod det klart att politikerna vill skynda på flytten och ett startmöte med entreprenören om flytten var redan inbokat till tisdag eftermiddag.

Men på torsdagseftermiddagen kallades tekniska nämndens arbetsutskott till ett extra sammanträde för att godkänna entreprenörens offert på 1 950 000 kronor. Förvaltningschefens delegation gäller nämligen bara upp till en miljon kronor.

Ernst Herslow (FV), andre vice ordförande i nämnden, påtalade i helgen att kallelsen gått ut för sent, bara fem dagar före mötet. Enligt reglementet ska kallelse göras minst sju dagar före sammanträdet.

– Extra tn au-mötet imorgon (20 december) är inställt! Återkommer med ny datum och tidpunkt, står det i det kortfattade mejlet till ledamöterna från biträdande förvaltningschef Per Nilsson på måndagen.

På plats tidigt på morgonen

I den uppvärmda husbilen har de utsikt över officersparken och paviljongen, från vänster Ronny Larsson, Evert Storm och Peter Alf.
I den uppvärmda husbilen har de utsikt över officersparken och paviljongen, från vänster Ronny Larsson, Evert Storm och Peter Alf.

Paviljongvakterna verkar vara vid gott mod.

Redan klockan 06.10 på måndagsmorgonen var Evert Storm på plats och vid sjutiden även Peter Alf, Ronny Larsson och Leif Henningsson.

– Vi har haft besök av en del folk här som uppmuntrat oss och flera har tutat när de kört förbi, berättar Evert Storm.

Deras plan är att turas om att bevaka platsen dygnet runt, åtminstone fram till jul.

– Men vi hoppas slippa tillbringa julhelgen här, säger Evert Storm.

Varmt i husbilen

De är rejält klädda och har kaffet varmt i husbilen. I paviljongen ligger några fällstolar. Marschaller är tända.

– Vi tänker att vi ska hålla dem stången, så de inte hinner riva före helgerna. Eventuellt kan det bli majoritet för att bevara paviljongen efter nyår, säger Ronny Larsson.

Paviljongvännerna vill betona att det finns många felaktigheter i beslutsprocessen kring paviljongflytten.

– Därför anser vi oss ha rätten på vår sida, säger Ronny Larsson.

De anser att statusbedömningen av paviljongen borde ha gjorts före försäljningen av fastigheten.

– Enligt detaljplanen ska den flyttas, men nu går det bara att ta med vissa delar och resten ska byggas nytt. Det innebär ett brott mot planen, säger Peter Alf.

Vilseledande uppgifter?

Han undrar också var alla tidigare siffror om kostnaden för flytten kommit ifrån.

– Har de bara varit till för att vilseleda? Sedan har det varit snack om att rädda parken, men även det är vilseledande, säger han.

Han ifrågasätter om det gjorts någon lagstadgad miljöbeskrivning.

– Arboristen som var här igår undrade om inte nybyggnationens påverkan på träden tagits upp där, säger Peter Alf.

Både han och de andra tycker att paviljongen ska bevaras i sin befintliga miljö i parken, annars kan den lika gärna rivas.

De förklarar att de också är beredda att överklaga ett eventuellt beslut om att godkänna den höga flyttkostnaden.

Valnämndens beslut att underkänna namninsamlingen för en folkomröstning om musikpaviljongen ligger fortfarande hos kammarrätten efter överklagande av Douglas Roth (M).

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se