torsjö live vers2

Skulle 2,5 miljoner inte avslöjas?

Skulle 2,5 miljoner inte avslöjas?

berit-portratt-2016Granskande journalistik behövs. Därför behövs Frilagt i Hässleholm.

Den gångna veckan blev det åter uppenbart att Frilagt avslöjar saker som annars inte hade kommit till invånarnas kännedom.

Torsdagen den 15 december berättade Frilagt att flytten av musikpaviljongen skulle kosta cirka 2,5 miljoner kronor. Avsikten var dessutom att tjänstemän skulle underteckna avtalet och arbetena sätta igång redan på måndagen den 19 december. Om det hade blivit så hade ingen information om kostnaden nått ut förrän det var för sent att ifrågasätta den. Efter Frilagts artikel kom ansvariga på att kostnaden var så hög att tjänstemännens delegation inte räckte till. Ett politiskt möte utlystes i hast. Men en ledamot noterade att kallelsen skickats ut för sent och krävde uppskov. Därför står paviljongen fortfarande där den står, åtminstone över julhelgen.

Kostnaden var absolut värd en stor rubrik. 2,5 miljoner är en svindlande summa skattepengar att använda för att iordningställa en tomt som sålts för en miljon kronor till en byggherre. Nyheten blir inte sämre av en stor folklig opinion för att bevara paviljongen på sin ursprungliga plats i Officersparken och tusentals namnunderskrifter för en folkomröstning. Inte heller av att byggherren tillhör en företagsgrupp med tidigare misstänkt goda kontakter med kommunledningen, trots ett stort antal för kommunen dåliga affärer. Bland dem kan nämnas parkeringsgaraget på Norra station och trygghetsboendet Pärlan inklusive försäljningen av äldreboendena Ekegården och Kaptensgården.

Det märkliga är att inga andra medier uppmärksammade nyheten förrän en hel vecka senare. Då verkar det snarast ha varit ett motvilligt uppvaknande som berodde på att ett politiskt parti, Moderaterna, skickade ut ett pressmeddelande för att kräva stopp för flyttplanerna – på grund av de orimligt höga kostnaderna som först då hade blivit kända. Efter det pressmeddelandet var ju alla lokala medier tvungna att uppmärksamma de 2,5 miljonerna.

Det kan vara så att någon mer journalist begärt att få ut offerten på fredagsförmiddagen, då den under några timmar felaktigt var sekretessbelagt. Frilagt lade märke till att den fått sekretesstämpel i diarielistan och ifrågasatte detta. Några timmar senare upphävdes sekretessen som det nya diariesystemet enligt tjänstemännen lagt till alldeles av sig själv. Förhoppningsvis ska det inte kunna hända igen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Hur ska allmänheten få reda på vad som händer om det inte finns granskande journalister som ifrågasätter och tar reda på mer än vad kommunen vill informera om? Som vågar ta risken att de negativa rubrikerna inte blir populära i maktens korridorer?

Vi får inte glömma vad som hände i Hässleholm 2014. Då tröttnade ledande kommunpolitiker på att bli granskade och krävde stopp för de negativa rubrikerna i Norra Skåne. Tidningsledningen lydde och gjorde sig av med undertecknad. Är de senaste dagarnas avsaknad av nyhetsrubriker i Norra Skåne ett resultat av samma krav? Har denna sjuka relation mellan politiker och media dessutom spritt sig till Blekinge där Norra Skånes chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk nu fått nytt jobb på Blekinge läns tidning och hyllas av sin blivande vd som framställer skandalen som något helt annat?

Klart är i alla fall att vd:n i en artikel i den egna tidningen säger att frågan ”fick alldeles för stora proportioner med tanke på vad det handlade om”.

Tidigare i samma artikel påstås att ”konflikten” började med att chefredaktören flyttade en reporter från tidningens kommungrupp och att den fortsatte med att nyhetschefen hoppade av, anklagelser om att ”utomstående” fått påverka innehållet i tidningen och misstroendeförklaringar från den lokala journalistklubben.

Sanningen är att det hela började med att tidningens grävande reportrar avslöjade obekväma fakta. Sedan klagade kommunpolitikerna. Kommunalråden Lars Göran Wiberg (C ) och Pär Palmgren (M) skriver i både insändare och mejl till tidningsledningen att det måste bli slut på de negativa rubrikerna, att tidningen är en destruktiv kraft, bör ta ansvar för att ge en positiv bild Hässleholm med mera. Därefter flyttades en reporter (undertecknad) som senare dessutom blev uppsagd på lösa grunder och så småningom köptes ut. Omedelbart efter beskedet om omplacering hoppade nyhetschefen av.

Tidningen Journalistens julnummer innehåller ett antal specialskrivna sånger, bland annat denna som väl skulle kunna vara tillägnad undertecknad och andra granskande journalister.
Tidningen Journalistens julnummer innehåller ett antal specialskrivna sånger, bland annat denna som väl skulle kunna vara tillägnad undertecknad och andra granskande journalister.

Kommunalrådens uttalanden finns dokumenterade, liksom kritiken från JK som bedömde dem som försök att utöva påtryckning mot publicisten att upphöra med eller i fortsättningen undvika publiceringar av liknande slag. Det är också klarlagt att vissa mejl mellan chefredaktör och kommunalråd och mellan kommunalråd och tidningens bolagsstyrelseordförande raderats. Även säkerhetskopior har raderats trots att de enligt högsta förvaltningsdomstolen borde använts för att återskapa de försvunna mejlen, vilket lett till ytterligare kritik mot kommunen från JK.

Dessutom finns kommunalrådens telefonlistor bevarade. Där kan utläsas att C-kommunalrådet Lars-Göran Wiberg och tidningsstyrelsens ordförande, Håkan Mattsson, C-politiker från Ystad, hade kontakt via telefonsamtal och sms flera gånger per dag veckan innan undertecknad blev omplacerad.

Det är viktigt att det som hände inte tonas ner eller glöms bort. Annars sker det igen. Om vi menar allvar med att vi vill slå vakt om vår grundlagsfästa yttrande- och tryckfrihet måste vi protestera kraftfullt när den åsidosätts, inte bara när pressfriheten hotas i länder långt borta utan här och nu.

Tack för att du stöder Frilagt!

God Jul!

Berit Önell
Ansvarig utgivare

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se