torsjö live

Byggföretaget stängde ute paviljongaktivister

Byggföretaget stängde ute paviljongaktivister

Staketet kring paviljongen är nu stängt för paviljongaktivisterna, Leif Henningsson, till vänster, och Evert Storm. Foto: Berit Önell
Staketet kring paviljongen är nu stängt för paviljongaktivisterna. Leif Henningsson, till vänster, och Evert Storm har satt upp ljusslingor från utsidan. Foto: Berit Önell

Paviljongvännerna lurades att tro att staketet kring paviljongen inte skulle stängas före byggstartmötet på onsdag. Men när aktivisterna tog en fikapaus passade personal från byggföretaget på att stänga igen staketet.

– De stod inte för sitt ord. Det är så ofint så det är inte klokt, säger Evert Storm besviket.

Aktivisterna blev utelåsta redan på torsdagseftermiddagen, samma dag som byggföretaget började stängsla in området och lovade att inte köra bort dem.

Evert Storm gissar att de observerades när de lämnade paviljongen för att gå in till Café Verum och ta en fika.

– Vi var borta max 15 minuter och när vi kom tillbaka hade de satt igen stängslet, berättar han.

Marschaller innanför staketet

Aktivisterna har dock inte gett upp.

– Nej, absolut inte, säger Evert Storm.

På fredagsmorgonen var han på plats igen och tände marschaller som han förde in under staketet.

På fredagseftermiddagen satte han tillsammans med Leif Henningsson upp ljusslingor på den del av staketet som skulle varit öppen och som vätter mot Vankivavägen.

– Det är en markering att loppet inte är kört ännu, säger Evert Storm som hoppas att belysningen får sitta i fred över nyårshelgen.

Beslut i förvaltningsrätten på måndag

Leif Henningsson berättar att han haft telefonkontakt med förvaltningsrätten som lovat att ett beslut om eventuell inhibition ska komma på måndag. Om det blir inhibition kan arbetet med att flytta paviljongen inte utföras förrän överklagandet är behandlat.

– De sa att de skulle diskutera saken djupgående. Om de inte hade brytt sig om det hade vi fått svar redan igår, säger Evert Storm.

Han säger att han och de andra kommer att vara på plats igen på måndag morgon.

– Vi får placera oss utanför staketet. Det är en markering, men vi kan ju inte hindra någonting, säger han.

Leif Henningsson tycker att det planerade femvåningshuset kunde byggas på den plats där den nya paviljongen ska placeras.

– Där finns mer plats och inga träd i vägen, säger han.

Byggföretaget har rätt att påbörja arbetena när som helst efter tekniska nämndens beslut att ge startbesked i onsdags, men har alltså sagt att inget ska hända före byggstartmötet med kommunen på onsdag, den 4 januari.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se