torsjö live vers2

Elva rättegångsdagar om mord på hemlös

Elva rättegångsdagar om mord på hemlös

Den hemlöse mannen hittades livlös på golvet ovanför rulltrapporna på den inglasade gångbron över järnvägsspåren.
Den hemlöse mannen hittades livlös på golvet ovanför rulltrapporna på den inglasade gångbron över järnvägsspåren. Foto: Berit Önell

Elva rättegångsdagar om mordet på hemlöse Lars planeras preliminärt i Hässleholms tingsrätt, med start den 12 januari.

Åtal är ännu inte väckt, men åklagaren Malin Paulsson är i princip klar med utredningen och slutdelgivning har skett till den 17-årige mordmisstänktes försvarsadvokat. Tingsrätten beslöt på fredagen förlänga häktningstiden till den 5 januari för att åklagaren ska hinna slutföra stämningsansökan.

Polisens tekniker är klara med sin undersökning av brottsplatsen, men någon skäligen misstänkt för mordet eller dråpet finns ännu inte.
Polisens tekniker spärrade av resecentrum för att undersöka brottsplatsen efter mordet. Foto: Berit Önell

Mordet skedde i gångbron över järnvägsspåren på Hässleholms resecentrum sent på kvällen den 9 augusti. Polisen har från början sagt att Lars, som gick på kryckor, utsattes för våld, men på vilket sätt har inte offentliggjorts.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Redan två dagar efter mordet greps den 17-årige Hässleholmspojken som också misstänks för ett knivrån på Götagatan ett par timmar före mordet. Han har suttit frihetsberövad sedan dess, alltså cirka fem månader innan rättegången börjar, om den preliminära planeringen följs.

Det är ovanligt att en så ung person är frihetsberövad så länge, men åklagaren har begärt förlängd tid på grund av att utredningen varit omfattande. Häktningsskälen har varit risk att 17-åringen undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar sakens utredning och att han fortsätter med brottslig verksamhet.

17-åringens har under hela häktningstiden haft restriktioner i kontakten med omvärlden och åklagaren begär även nu att de ska bestå.

17-åringen är tidigare dömd för bland annat snatteri, brott mot knivlagen och narkotikabrott. Han dömdes så sent som i maj till ungdomsvård med så kallat ungdomskontrakt med socialnämnden i fyra månader, en vård som alltså fortfarande pågick när han greps för mordet.

Händelsen skakade många hässleholmare. En minnesstund i församlingshuset samlade en stor skara som sedan vandrade ner till en minnesplats vid resecentrum.

– Ofattbart att något sådant kan hända i Hässleholm, sa Ingela Hansson i föreningen Hemlösa i Hässleholm som under lång tid försökte hjälpa Lars.

Malin Paulsson hade på fredagen semester och framställan om förlängd åtalstid lämnades istället av kammaråklagare Per Carlsson.

– Åklagaren behöver tid för genomgång av det omfattande förundersökningsmaterialet för att kunna fatta beslut i åtalsfrågorna, skriver han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se